Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Wat heeft muziek met ondernemen te maken? (# 1)

Ik krijg weleens de vraag: “Wat heeft muziek met ondernemen te maken?”

Daar zijn tientallen antwoorden op te verzinnen. Vandaag geef ik je er één, in een ouderwets blog. Want deze week had ik geen tijd voor video. In volgende ‘afleveringen’ volgen er meer.

Maar eerst ff wat context. Want…

Waar komt die vraag vandaan?

Wie mij kent, weet dat ik in behoorlijk wat ensembles speel, meezing in projectkoren en veel tijd besteed aan mijn dubbel doorgestudeerde hobby. (Ik studeerde schoolmuziek aan het conservatorium en deed een bachelor en master muziekwetenschappen.) Men vraagt zich af wat mijn uitgebreide muziekleven en muziekachtergrond te maken hebben met ondernemen. En dan vooral met wat ik nu doe.

Het antwoord…

Een collega bij Concertzender (waarvoor ik veel radioprogramma’s maakte die je hier kunt beluisteren) had onderstaand citaat opgenomen als opening van de meest recente nieuwsbrief.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden

De klanten die mij inhuren, lopen ergens in vast. Ze zien niet meer hoe ze hun probleem kunnen aanpakken of hoe ze hun doel kunnen bereiken. Er botst iets, net als met een dissonant: 2 tonen die samen lelijk klinken.

Als coach en inspirator laat ik mijn klanten graag zien hoe je van die dissonanten weer consonanten maakt: tonen die samen wél mooi klinken. Zodat je leven en werk weer harmonieus zijn en je als muziek in de oren klinken.

Ik heb het geluk dat ik – na een dissonante periode – heb geleerd hoe ik vrijwel permanent in een blije staat kan verkeren en overal de muziek van het leven kan horen en zien. Ook als het een keer tegenzit. En ik vind het heerlijk om mijn klanten te helpen om ook zo in het leven te staan.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Maandag 8 mei lanceerde ik m’n nieuwe bedrijf. Uiteraard speelde muziek daarin een belangrijke rol… Je kunt je achtergrond toch nooit helemaal loslaten. (Dat zou ik ook niet willen, trouwens.)

Ik opende met een opname van De Zwaan voor cello en piano van Saint-Saëns, die nu wordt geassocieerd met een stervende zwaan vanwege een beroemde balletchoreografie die op dit stuk gemaakt is. Toepasselijk vond ik, want je zou kunnen stellen dat Bureau Ganzenveer 2.0 – of Bureau Zwanenveer 2.0 – is gestorven.

“Maar dit moment is ook een feniks-moment”, zei ik, waarop ik een krachtig en uplifting Superman-muziekje liet horen. Want uit de as van mijn vorige bedrijf is DeVolle200 geboren. De bedrijven zijn verwant, want de inhoud is niet sterk veranderd. De balans is alleen omgeslagen: ik doe coaching er niet meer bij, het is mijn hoofddienst geworden. De websites en copywriting zijn nu juist de dingen die ik erbij doe.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>