Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Hoe hart-werken jou én je fans enthousiast maakt

enthousiastDoen wat je écht leuk vindt. Of nee, beter nog: waar je veel energie van krijgt. Waar je enthousiast van wordt. Dat wil toch iedereen? En dan ook nog daarvan kunnen leven?

Ik wel in elk geval.

Over het algemeen doe ik alleen maar dingen die ik leuk vind, dus dat is alvast geregeld. Maar veel energie in en van mijn werk krijg ik pas als ik vragen mag stellen. Vragen waarvoor ik als klein kind vermanend werd toegesproken of boos werd aangekeken. Dat waren brutale vragen, vond men. Terwijl ik ze alleen maar uit pure interesse stelde. Want als ik iets niet hoefde te weten, stelde ik geen vragen, ook niet uit beleefdheid.

Dat doe ik nog steeds niet. Ik stel louter oprecht geïnteresseerde vragen.

Voor mij zijn de leukste gesprekken, de gesprekken waarin ik iemand op andere gedachten breng. Waarin ik mijn gesprekspartner laat nadenken over opties die zijn of haar leven positief op z’n kop zetten, zodat zijn/haar dromen werkelijkheid kunnen worden.

Beren op de weg

Ik zie vaak meerdere mogelijkheden waar de ander alleen maar beren op de weg ziet. Ik zie al snel wat iemands kracht is en geloof daar dan ook in, terwijl de ander daar nog niet in gelooft. Of niet in durft te geloven, bang voor de gevolgen in zijn/haar leven.

Want ja… je hart volgen en naar je intuïtie luisteren, vergen moed. Veel moed. En meestal heeft het grote gevolgen. Denk aan je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, na ruim 30 jaar scheiden binnen een gemeenschap die dat streng veroordeelt of een methode lanceren die tegen de gebaande paden indruist.

Mijn hart gaat sneller kloppen als de ander langs die beren leert kijken en ineens ook gelooft in zijn of haar droom. En als hij/zij voelt dat we die droom samen kunnen realiseren.

Droom: eigen bedrijf

Bij de mensen die ík spreek, is die droom meestal een eigen bedrijf beginnen. “Maar ja, waar begin ik? Er moet zo veel gebeuren…”

Maandag nog stelde Jeannette me deze vraag. Ze heeft een fulltime baan en werkt standaard over. Tijd voor haar grote hobby – tekenen – heeft ze daardoor niet. Voor vrienden evenmin. In het weekend heeft ze al haar tijd nodig om energie bij te tanken, zodat ze maandag weer vol aan de bak kan.

Jeannette is steeds vaker ziek; haar weerstand is permanent te laag en ze is eigenlijk nooit écht fit.

Toen ze klaar was met de middelbare school, wilde ze naar de kunstacademie, maar van haar ouders moest ze ‘een echte studie’ doen. Het werd bedrijfskunde, waar ze eigenlijk niks aan vindt.

Ze vindt haar huidige werk leuk, maar wil het liefst tekenen en daarmee haar inkomen genereren. Haar oude droom alsnog doen uitkomen.

“Maar ja, dat kan toch niet? Het is vast niet mogelijk om daar genoeg geld voor te krijgen. En wat ga ik dan tekenen? Hoe weet ik wie mijn fans zijn? En waar ik ze vind? Hoe weet ik dan wat zij willen? En stel dát dit allemaal lukt en ik groter wil groeien met mijn succesvolle bedrijf, hoe ga ik dat dan regelen qua timemanagement?”

De moed zakte haar in de schoenen. Dit zijn zó veel drempels om haar eigen bedrijf te starten, dat ze het maar helemáál niet probeert.

“Ik heb nu een goed inkomen en ik teken af en toe. Dat is ook goed. Werken zorgt ervoor dat ik me nuttig voel, dus dat wil ik fulltime blijven doen.” Zo maakte ze zichzelf wijs.

Na wat doorvragen, bleek dat ze eigenlijk helemaal niet fulltime wil werken. Ook niet toen ze zich voorstelde hoe het zou zijn als ze goed van haar tekenwerk kan leven. Ze wil meer tijd voor zichzelf, voor haar vrienden en voor fietsen, wandelen, lezen en naar festivals en concerten gaan.

Na een half uurtje hadden we – via een speciale aanpak – helder wat haar droom is en welke stappen zij nodig heeft om daar te komen. Die stappen bestaan allereerst uit antwoorden vinden op vragen waar zij tegenaan loopt. Hierboven kon je er al een paar lezen.

Ze was na dat half uurtje mega-energiek en enorm enthousiast, want ze had concreet in beeld wat haar droom is, ze had dingen over zichzelf ontdekt die ze niet wist (ze wil niet fulltime werken) en ze had op een aantal vragen al antwoord gekregen door mijn hulp.

Ik was nóg blijer en enthousiaster, want ik voelde in al mijn vezels dat ik haar bij al haar vragen goed kan helpen. En dat zij een heel leuk persoon is om mee te werken. Ik had en heb dan ook veel zin om haar te gaan coachen. Dat zei ik natuurlijk ook.

Stuiteren

We stuiterden allebei door de ruimte van enthousiasme; een samenwerking hangt in de lucht. Ze ziet het wel zitten om samen ook de antwoorden op de resterende vragen te vinden.

“Want als ik dan eenmaal begin mijn dromen te realiseren, wil ik geen tijd verliezen. Het is zo zonde om dingen uit te zoeken waar ik zelf niets van weet; dat kost superveel tijd en energie, en die heb ik niet. Ik huur liever een coach in. En ik heb nu ervaren dat jij dat coachen heel goed kan.”

Hart-werken

Jeannette en ik hebben dus allebei duidelijk ervaren wat hart-werken* voor ieder van ons betekent. Zij ging vol energie en inspiratie naar huis en wilde liefst meteen beginnen met haar bedrijf vormgeven.

* Hart-werken = werk doen waar je hart naar uit gaat, dat je het liefst doet en waar je veel blije energie van krijgt. Het voelt niet als werken, maar als spelen. Jij helpt je klant enorm goed, terwijl het je geen moeite kost. Deze term komt van Ellen de Lange-Ros, eigenaar van Faxion. Wil je er meer over weten, bestel dan haar boek Een zaak van hart-werken. Een superleuke businessroman met oefeningen om zelf te leren wat hart-werken voor jou betekent. (Dit is een affiliatelink. De prijs is hetzelfde als wanneer je het boek elders koopt.)

En ik… ik stuiterde nog na door al deze blije-eikeltjesenergie. Van dit half uur werken met haar, stuiterde ik nog 3,5 uur na.

Dus met hart-werken help je jezelf én je fan. Want door te doen waar jij écht energiek van wordt, doe je het werk waarmee je je fan het beste helpt en de grootste stappen laat zetten. Zonder dat het jou moeite kost. Sterker nog: het voelt als spelen. Ik voelde me als een enthousiast kind dat mag doen wat het leuk vindt en waar het van nature goed in is.

En doordat je daar je fans mee helpt, die ook weer leren wat voor hen hart-werken is, help je ook de wereld mooier te maken. Jij inspireert jouw fans, zij de hunne enzovoort. Hoe cool is dat?!

Word jij ook een blije eikel?

De term ‘blije eikel’ heeft een negatieve connotatie – ik weet het. Maar ik vind het een lieve uitdrukking en gebruik ‘m positief.

Wil jij ook (weer) een blije eikel zijn? Ontdekken wat jij als zelfstandig dienstverlener wil bereiken?

Meld je dan aan voor een gratis gesprek. In ongeveer een half uur ontdekken we samen wat jouw droom is en wat de eerste stap is om die te realiseren.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>