Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Wat jij kan leren van een klok met dubbele tong

Dit is de Petrus-kerk in Leiden. Hij heeft last van een dubbele tong. Ik bedoel: hij loopt niet synchroon met zichzelf*.

Voert hij een innerlijke strijd? Of een race tegen de klok?

Zowel een innerlijke strijd voeren als tegen de klok racen, zijn vormen van hard werken. En als jij last hebt van jóuw klokken die niet gelijk lopen, is dat ook hard werken.

Denk aan avondmensen die voor dag en dauw op hun werk moeten zijn of één van je vele andere biologische klokken die niet gelijklopen met de wereld waarin je leeft. Je voert hiermee feitelijk een race tegen je eigen, innerlijke klok, om maar te voldoen aan de norm die de maatschappij of je baas of jijzelf je oplegt.

En dan heb ik het nog niet eens over de race tegen de klok die je mogelijk dagelijks voert om een hele lange takenlijst af te krijgen.

Op den duur gaat die race je opbreken. Even flink gas geven om iets af te krijgen, is héérlijk. Dat geeft voldoening. Maar altijd maar gas blijven geven, is onmogelijk. Het brandt je op. Je zult dus ook rust moeten inbouwen.

Kijk. En dát zijn wij hier in het westen verleerd. Hard werken zit in ons DNA en zodra we niet hard aan het werk zijn, voelen we ons nutteloos. Om dat gevoel te verjagen, gaan we… hard werken. Of in elk geval iets DOEN.

Maar jij weet intussen vast ook wel dat dat niet werkt op de lange termijn. Je kunt aan het einde van de dag alleen nog maar uitgeput op de bank neerploffen en denkt dat dat normaal is, omdat iedereen zo leeft. En als je niet oppast, raak je overwerkt en steven je af op een burn-out.

Hard werken leidt tot stress, overwerktheid en burn-outs; ofwel beroepsziekten nummer 1. Niet leuk voor de patiënt, diens familie, de eventuele werkgever én de maatschappij. Want het kost bákken met geld en niemand wordt er echt beter van.

Er zijn allemaal methoden om symptomen te bestrijden en het hoofd net boven water te houden. De overleefmethoden. Maar dat is allemaal nogal passief.

Hoe zou het zijn als jij je leven gaat inrichten zodat je niet alleen stressbestendig wordt, maar zelfs niet of nauwelijks meer stress ervaart? Waarin jij – actief – de regisseur wordt van je leven, zodat je tijd en energie overhoudt om lol te maken? Om genoeg aandacht te besteden aan wat of wie jij belangrijk vindt?

Stop jouw race tegen de klok(ken)

Merk jij ook dat je tegen de klok aan het racen bent, welke klok(ken) dat ook is of zijn? Ben je uitgeput en vaker ziek, loop je tegen een burn-out aan? Maar lukt het je niet om die race te stoppen, wat je ook probeert? Dan kan zacht werken weleens dé oplossing voor je zijn. Neem contact op met hieke@devolle200.nl voor een gratis gesprek waarin we dat bespreken.

 

Ik wilde n.a.v. deze foto van begin maart een vlog maken waarbij ik in een rondje om de kerk zou laten zien dat er echt 2 klokken zijn met 2 verschillende tijden. Maar tegen de tijd dat ik daar tijd voor had én het goed genoeg weer was, waren de klokken (helaas) gelijkgezet. Dat is ook een vorm van zacht werken: iets van plan zijn, maar door te tijd worden ingehaald. Ik dacht: “Dan giet ik het vlogscript in een blog.”


 • Gerda Theuns schreef:

  Hi Hieke,

  Erg leuk gedaan deze blog/nieuwsbrief met de Petrus-kerkklok. Ik ben iedere keer weer verrast dat je zo’n originele draai aan je visie weet te geven. Succes!

  Gerda Theuns

 • Let op!

  Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
  Ik snap het
  >