Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Hoe check je de snelheid van je website?

De snelheid van je website: hoe check je die en hoe belangrijk is die eigelijk?Een kennis vroeg me dit weekend hoe je de snelheid van je website checkt. Dat leg ik je graag uit, maar eerst wil ik het met je hebben over de vraag waarom snelheid überhaupt belangrijk is.

Nou, hierom: als iemand je site bezoekt en merkt dat die langzaam is, komt hij nooit meer terug en gaat hij naar een concurrent.

Dus.

Dat wil je niet. Daarom geef ik je graag tips om je website sneller te maken, zodat bezoekers je site ook echt bekijken en dan vervolgens hopelijk bij jou kopen. (Dat hangt natuurlijk af van hoe verleidelijk je teksten zijn.)

Afbeeldingen zijn vaak dé vertragende factor. Te veel en te grote afbeeldingen vertragen je site. Want elke keer dat iemand jouw website in zijn browser laadt, moet de hele bups worden ingeladen vanaf de hostingserver.

Er zijn nog wel meer factoren van invloed, maar dit zijn de belangrijkste die je zelf kunt aanpassen. Bovendien gaat het hiermee ook het vaakst fout.

Tip 1. Zorg voor ‘juiste’ afbeeldingen

 • Comprimeer afbeeldingen en pdf’s tot ze enkele tientallen KB’s groot zijn en niet vele MB’s.
 • Geef ze begrijpelijke namen, zodat je je foto’s makkelijk terugvindt.
 • Geef plaatjes zo veel mogelijk de juiste afmetingen mee. Het is meestal niet nodig om het origineel aan te houden van bijv. 3500 pixels breed. Dat kan ook wel 800 of 1000 zijn. En nog kleiner als je het alleen als kleine afbeelding gaat gebruiken bij een testimonial bijvoorbeeld.

Tip 2. Houd je mediabibliotheek schoon

In WordPress kan je gemakkelijk afbeeldingen hergebruiken. Je slaat ze centraal op en roept ze aan wanneer je maar wil. Je kunt goed zoeken in de bieb, maar als je veel foto’s hebt met namen als DSC16674, vind je natuurlijk nooit snel wat je nodig hebt.

Bovendien help je Google met de juiste naam. Dus: wees lief voor Google, dan ben je ook lief voor je bedrijf.

Upload dus niet steeds hetzelfde plaatje als je het nog een keer nodig hebt. Roep het dan gewoon op uit de bieb.

Tip 3. Beperk het aantal plaatjes

Tip 3a. Laat afbeeldingen op maat maken die je kan hergebruiken

Het kan helpen om bijvoorbeeld cartoons te laten maken over onderwerpen die jij vaak aansnijdt. Dan hoef je niet steeds nieuwe plaatjes aan je bieb toe te voegen. (Je bent daarnaast nooit meer úren kwijt aan het vinden van passend beeldmateriaal én je site wordt er persoonlijk, herkenbaar, eenduidig en onderscheidend van.)

Tip 3b. Gebruik een pdf-reader

Tot nog niet zo heel lang geleden, was er maar één manier om op je WordPress-website pdf’s als plaatje te laten zien: de voorpagina converteren naar jpg (of ander format) en die te laten doorlinken naar de pdf. Een klikbaar plaatje dus.

Dat betekent dat je van elke pdf 2 items in je mediabieb hebt staan: de pdf én een plaatje ervan. Zonde van je opslagruimte én je snelheid.

En het is niet handig voor de gebruiker. Veel gaver is het als je de pdf meteen ziet, zonder extra klik. En dat je erdoorheen kunt bladeren terwijl de pdf op je pagina of in je blog ingesloten blijft. Je wordt dus niet weggestuurd en blijft de pagina zien; dus ook de context van het bestand. Het ziet er trouwens ook mooier uit.

Een voorbeeld vind je op » www.wegwijzer-in-muziek.nl, waar mijn artikelen over muziek staan.

Tip 4. Gebruik niet te veel plugins

Hoe meer plugins je gebruikt, hoe trager je site. Heb je bepaalde functies nodig? Probeer dan een thema te vinden dat die al in zich heeft. Vul je later je thema alsnog aan met plugins, kijk dan of je een pakket kan vinden dat meerdere functies bundelt.

Elke keer dat je site wordt geladen, moeten ook al die plugins worden aangeroepen. Dus ga maar na. (Bekentenis: ik zondig zelf op dit punt. Ik heb best wel wat plugins draaien…)

Heb je dit allemaal op orde? Top. Dan is het tijd om de snelheid van je website te checken.

Check de snelheid van je website

Ga naar PageSpeed Insights van Google, typ je url in en je krijgt een rij tips aangereikt om je site te verbeteren. Voor desktop en mobiel. En je ziet ook hoe de gebruikservaring is.

Veel succes met het optimaliseren van je website!

Als je hier hulp bij nodig hebt, geef je maar een e-gil via mijn contactpagina 😉


 • Sander van Horen schreef:

  Hoi Hieke,

  Goede tips! De snelheid van een website wordt steeds belangrijker. Voor de geoefende gebruiker raad ik http://tools.pingdom.com/fpt/ aan. Het geeft beter inzicht in je laadtijden, maar vereist wat kennis om specifieke acties uit te extraheren.

  Gr. Sander

 • Let op!

  Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
  Ik snap het
  >