Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Hoe schrijf je zoals je praat?

Je praat op een bepaalde manier, die - als het goed is - helemaal bij jou past. Maar ga je schrijven, dan schiet je waarschijnlijk snel in de schrijftaalstand, die helemaal niet aansluit bij jouw manier van praten. Gelukkig kun je daar gemakkelijk uitkomen. Check de video om erachter te komen hoe je dat doet. 

More...

Transcriptie

Consequent en consistent zijn met jezelf en dus schrijven zoals je praat. Leuk, maar hoe doe je dat dan?

Uiteraard heb ik daar weer een oefening voor paraat.

Neem jezelf een dag lang op tijdens het praten, en ontdek wat jouw spreektaal kenmerkt. Welke woorden gebruik je bijvoorbeeld vaak?Ga je bloggen? Spreek het dan in alsof je je onderwerp uitlegt aan een goede vriend of leuke klant. Iemand die geïnteresseerd is in jouw werk, maar er weinig van weet, vergeleken met jou. Ik durf te wedden dat je verhaal coherenter, compacter, begrijpelijker én krachtiger wordt.

Wa’ heddegij hiervan geleerd? Vertel, vertel, vertel!

De volgende aflevering gaat overrrrr... kleding.


 • maaike van kempen schreef:

  haha, wat doe je dat fijn!

  en ja, schrijven zoals je spreekt is makkelijker gezegd dan gedaan. slim om jezelf op te nemen en uit te typen. doe jij dat ook?

  ik niet. ben zo iemand die denkt dat ze al schrijft zoals ze praat zonder zichzelf te horen ;-). ik doe het wel met klanten als ik hen interview over hun ervaring met mijn dienstverlening. achteraf schrijf ik het dan uit. dat werkt erg prettig!

  • Hieke schreef:

   Dank je! Nee, ik doe dat zelf niet, omdat ik makkelijk schrijf in allerlei stijlen: van zeer informeel tot extreem formeel. Dus ik heb dat niet nodig. Maar voor mensen die moeite hebben met schrijven, kan deze tussenstap heel behulpzaam zijn. Volgens mij schrijf je ook behoorlijk in spreektaal inderdaad (voor zover ik je blogs gezien heb), dus ik denk niet dat je het nodig hebt.

   Interviews van testimonials opnemen is inderdaad heel slim om te doen, zo kan je op het moment dat je in gesprek bent alle tijd nemen om door te vragen en hoef je pas later te filteren wat je wil gebruiken. Omdat je je aandacht niet hoefde te verdelen, weet je ook zeker dat er écht goede quotes van je klanten tussen zitten.

 • Let op!

  Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
  Ik snap het
  >