Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Waarom vastzitten goed voor je is

Iets bestaat vaak bij de gratie van z’n tegenhanger:

donker ↔ licht
mooi ↔ lelijk
dag ↔ nacht
drukte ↔ rust
yin ↔ yang

Zo kan ik nog wel even doorgaan… Zie ook m’n blog Je hebt het er maar druk mee, met die rust.

De belangrijkste tegenstelling van vandaag is echter vastzitten ↔ loskomen.

Vermoedelijk denk je bij vastzitten aan een situatie die heel vervelend is en waar je zo snel mogelijk van weg wil. Bijvoorbeeld een fase in je bedrijf waarin het niet lekker liep en je maar niet duidelijk kreeg waar het aan lag. Intussen stokte je inkomstenstroom en stond je machteloos toe te kijken.

Dat is inderdaad niet fijn en het is een logische reactie om daarvandaan te willen, liefst zo snel mogelijk. Daar is niets mis mee – het gaat mij echter om de manier waarop en de snelheid waarmee je dat wil of doet. Om de intentie en de energie erachter.

In dit blog leg ik je uit waarom vastzitten ook iets positiefs kan zijn en waarom het soms goed is om er niet meteen met alle macht bij weg te gaan.

Het zal maar duidelijk zijn…

Als je vastzit, van alles probeert maar niet uit de situatie komt, kan je zeer gefrustreerd raken. Been there, done that, zowel zakelijk als privé. Wat je NIET wil, is dan maar al te duidelijk. Wat je wél wil soms ook. Soms ook niet. Of deels.

Klinkt abstract en dat is het ook. Laat ik er daarom ’n voorbeeld bij halen uit m’n eigen leven.

Ik was superblij met de wending die m’n bedrijf had genomen en had ook klanten, maar niet genoeg. Ik dééd van alles: vloggen, nieuwsbrieven versturen, dagelijks iets inspirerends op social media zetten. Ik probeerde te achterhalen waar de stagnatie aan lag:

 • moest ik m’n doelgroep net iets anders benoemen?
 • lag het aan m’n aanbod?
 • lag het aan m’n functienaam?

Of was het slimmer om het te zoeken in zijn i.p.v. in doen of hebben?

Wat duidelijk was

… is dat de huidige situatie niet bepaald een status quo was om te prolongeren:

 • m’n inkomende geldstroom stagneerde en er was geen zicht op verbetering
 • ik kon m’n creativiteit niet goed kwijt, want dat was gelieerd aan klanten. Alleen in vloggen en bloggen kon ik het nog een beetje kwijt. En in theatersport, maar het seizoen was voorbij en zou pas over enkele maanden weer beginnen
 • ik kreeg minder energie, want die kreeg ik vnl. van klanten, met en voor wie ik kon creëren en die ik kon inspireren

Ik wilde:

 • meer mensen inspireren en daarvan energie krijgen
 • meer creëren met en voor anderen en ook voor mezelf
 • meer geld maken (via klanten of anderszins)

En daarbij wilde ik zo veel mogelijk talenten, ervaring, kennis en kunde inzetten die ik in m’n leven had opgedaan op allerlei nogal uiteenlopende gebieden.

Wat niet duidelijk was

 • hoe ik mezelf zou profileren: andere functienaam? Andere doelgroep? Ander aanbod? Of moest ik het zelfs nog in een andere hoek zoeken?
 • hoe ik dat geld ging maken

Het enige wat ik kon doen, was…

… niet wegrennen van dat vastzitten. Wat niet hetzelfde is als niet proberen ervan los te komen. Want door te erkennen dat ik vastzat en erover durfde te spreken met gelijkgestemden, kwam ik over m’n schaamte heen dat m’n bedrijf even niet lekker liep. Daarnaast kreeg ik inspiratie voor ’n mogelijke denkrichting.

Wat ik NIET deed:

 • krampachtig acties ondernemen om mijn negatieve gevoelens weg te drukken; om de stagnatie te ontkennen
 • nog meer marketing – daar deed ik echt wel genoeg aan met m’n dagelijkse socialmediaposts en met m’n vlogs en nieuwsbrieven
 • achter m’n bureau blijven zitten tot ik ’n mindmap met nieuwe diensten had ontwikkeld

Het borrelde gewoon niet. Dus hard werken had geen zin. Trekken en duwen om inspiratie te forceren is zo ongeveer een contradictio in terminis.

Wat deed ik dan WEL?

 • de boel de boel laten en erop vertrouwen dat het goed zou komen. Loslaten is het nieuwe aantrekken. Waar ik niet uitkwam, liet ik liggen; ik ging iets doen waarvan ik energie kreeg
 • met gelijkgestemden bespreken wat ik doormaakte, waardoor ik op vage ideeën kwam die me een minuscuul stukje verder hielpen
 • erop vertrouwen dat dit proces zich vanzelf zou ontwikkelen, stapje voor stapje

Wat leverde dat op?

 • ’n nieuwe klant die ’n oude dienst bij me afnam
 • creativiteit en inspiratie door en voor die klant
 • geld uit 3 onverwachte hoeken, waarvan 1 via de klant en 2 uit heel andere hoeken (totaal ca. € 2.500,-)
 • een fijn gevoel, want hoe heerlijk is het als iemand je inhuurt vanwege je talent(en)?!
 • vertrouwen dat meer klanten en geld naar me toe zouden komen – niet noodzakelijkerwijs aan elkaar gekoppeld

Concrete resultaten uit vage shit (want alle shit is vruchtbare mest)

Je ziet: ik zat met ’n concreet probleem, deed redelijk vage dingen om dat op te lossen en dat leverde dan weer concrete resultaten op. Ik ging niet hard werken en pushen om bepaalde doelen te bereiken, maar werkte zacht om mijn probleem op te lossen. In plaats van meer doen, ging ik minder doen en meer zijn. Ik dook er niet in, maar liet het los. Ik werkte eraan, maar niet krampachtig. En dat is nou zacht werken.

Wil jij dat ook leren? Ik help je graag om te leren zacht te werken. Om te blijven vertrouwen op een goede afloop in de moeilijkste tijden, om ontspannen te blijven en lol te blijven hebben. En om daarmee concrete resultaten te boeken.

Vraag een gratis inspiratiesessie aan, dan bespreken we wat je nodig hebt en kunnen we meteen kennismaken.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>