Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Levensvragen – Afl. 7. Moet ik tactischer zijn in zaken?

Het antwoord is geen eenvoudige ja of nee. Kijk maar.

Insert Video
Insert Video
Insert Video

More...

Transcriptie

Wees jezelf. Dat is het enige juiste antwoord. Als tact niet je grootste talent is, kwel jezelf dan niet door te proberen tactisch te zijn. Ik heb het jaren geprobeerd, het is jammerlijk mislukt en ik werd heel ongelukkig van die hele poging. Want ik kon mezelf niet zijn. En trouwens… de mensen om mij heen werden ook niet gelukkig van mijn onbeholpen pogingen, die het steeds net niet waren.

Tactische mensen worden geprezen om… ja, hun tact. Maar waarom zouden zij beter zijn dan mensen die niet tactisch zijn? Die mensen zijn vaak duidelijk en eerlijk. Direct, recht-door-zee… Je weet wat je aan ze hebt.

Dat je je zegje op een directe manier doet, wil niet zeggen dat je daarmee disrespectvol bent. Hoe je boodschap overkomt, ligt aan heel veel dingen. Ik ben dus – zoals ik al zei – totaal niet tactisch. Maar mensen voelen wél dat wát ik zeg, met liefde, respect, oprechte interesse in hen en inzicht in hun situatie wordt gezegd, hoe direct de formulering ook is. Soms is het een shockeffect, maar dan hebben ze wél snel iets bijgeleerd, dat zeggen ze ook. Mensen zeggen wel eens liefdevol grappend: “Jij komt echt overal mee weg!” en dat is ook wel zo.

Tactvol of niet… Het ene is niet beter dan het andere, het is ánders. En dat is prima. Tenzij jij je ánders voordoet dan je bent. Dat werkt niet. Voor jou niet én niet voor de ander.

Volg je het nog? 😉

De samenvatting gaf ik je al meteen: wees jezelf. Alleen dat werkt. Als een magneet.

Ben jij tactisch of juist niet? Vind je dat zelf of vinden anderen dat? Hoe communiceer jij vanaf nu met anderen? Laat het weten in de comments of via hieke@devolle200.nl.

Voor deze serie gebruik ik met toestemming enkele ‘Levensvragen’-kaarten van Omdenken, zie www.omdenken.nl/winkel.

Insert Video

 • Mindel schreef:

  Hallo Hieke,
  Dit filmpje over tact vind ik eerlijk gezegd een vrijbrief om je niet in je klant te hoeven inleven. En tegen de schenen te schoppen. Eerlijk gezegd zou ik me nog eens beraden deze te plaatsen. Maar goed dat is mijn mening en vrijblijvende tip.

  • Hieke schreef:

   Mooie aanvulling! Dank je. Zo was het niet bedoeld, maar ik snap dat het zo kan overkomen. Omdat filmpjes niet breedsprakig kunnen zijn, omdat ze anders onduidelijk worden, heb ik voor deze invalshoek gekozen. Je inleven staat voor mij los van directheid/tact. Ik leef me áltijd in in m’n klant, maar ben daarnaast ook heel direct.

 • Let op!

  Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
  Ik snap het
  >