Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Van luchtkasteel tot zandkasteel – afl.7: Ik ben niet goed genoeg om ondernemer te worden

Zó veel bezieling voor je vak, zó kundig, zó graag jouw ding in de wereld willen zetten maar ook zó overtuigd van je ongeschiktheid als ondernemer...

Mijn hart breekt telkens weer, als onderneemsters in de dop dit zeggen. (Het zijn nl. bijna altijd vrouwen, die deze overtuiging hebben.)

Check de video voor tips EN een teug zelfvertrouwen.

More...

Transcriptie

Diploma’s zijn zwaar overschat. Tuurlijk hebben ze hun nut, maar ze zijn heus niet heilig. Want zeg nou zelf: hoeveel mensen die ’n papiertje hebben, bakken niks van hun vak? En hoeveel mensen die geen papiertje hebben, zijn steengoed? En ook: hoeveel onzindiploma’s zijn er in omloop? Zoals voor studies als vrijetijdskunde… en voor zandkastelen bouwen?

Als ik dit vertel, knikt mijn toehoorder altijd ja en zegt amen. Hoe komt het dan dat veel bijna-ondernemers tóch vinden dat ze pas kunnen beginnen als ze éérst vakdiploma X, Y of Z hebben gehaald?

Dat heeft te maken met 2 dingen:

  • Zelfvertrouwen
  • Vrouw-zijn

Het is een typisch damesding om te denken dat je pas iets waard bent, als het bewijs er ligt. En dat bewijs is een papiertje. Dan pas hebben die vrouwen het vertrouwen dat ze voor zichzelf beginnen – misschien – kunnen. Mannen denken meestal: “Ik kan dat, dus dat ga ik gewoon doen.”

Tip: wees af en toe een kerel!

Hieronder zit vaak nog de overtuiging “Ik kan niet ondernemen!”. Dat is niet waar, want ondernemen kan je gewoon leren. Ondernemen is een vaardigheid, net als bijvoorbeeld zandkastelen maken. Dat kan je doen met malletjes – emmers - of in vrije vorm. Of een mix van die twee. Dat maakt niet uit, als je maar doet wat bij jou past.

Natuurlijk is ondernemen voor de ene persoon makkelijker dan voor de ander. Dat heeft te maken met je karakter, talenten en andere eigenschappen. Dat geldt ook voor leren cello spelen. Als je iets echt graag wil, kan je het leren. Bovendien: je hoeft echt niet de allerbeste en allerberoemdste te worden, het gaat erom dat jij jouw fans helpt.

Wil je graag ondernemen, maar denk je dat je het niet kan? Investeer dan in leren ondernemen in plaats van in wéér een vakinhoudelijke opleiding. Vergroot je kennis en vaardigheden over ondernemen. Je vak beheers je allang. Het gaat erom dat je een geloofwaardige positie kan claimen, maar daar helpt een nieuw vakdiploma je meestal niet bij. Ik heb ook geen papiertje voor het vak dat ik nu uitoefen, maar ik heb wél klanten. Omdat ze erop vertrouwen dat ik ze help om hun probleem op te lossen en kennelijk straal ik dat vertrouwen uit. Dat kan jij ook! Het is een vaardigheid en die kun je gewoon leren. Ik help je daar graag bij. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek via hieke@devolle200.nl.
Insert Video

Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>