Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Van luchtkasteel tot zandkasteel – afl.4: Misverstand – ondernemen is onzekerder dan een baan

Inderdaad, dat is een misverstand. Ik vertel je erover én geef je 'n tip. Uiteraard. Want zo ben ik.

More...

Transcriptie

“Ik wil geen ondernemer worden, want ik kan niet zonder de zekerheid van een vast, maandelijks inkomen.”

Dat hoor ik vrij regelmatig. Van mensen die heeeeeel graag eigen baas willen zijn om uiteenlopende redenen, maar dat niet worden, vanwege de vastigheid die ze nu hebben. De zekerheid. De veiligheid.

Maar dat is allemaal schone schijn.

Sinds 2008 is een vaste baan lang niet meer zo vast als hij daarvoor was. Dat maakte ik van dichtbij mee. Een kennis kreeg ’n baan aangeboden, terwijl ze nog in dienst was bij een ander bedrijf waar ze ’n vast contract had. Ze wilde dat aanbod alleen aannemen op voorwaarde dat ze meteen wéér een contract voor onbepaalde tijd kreeg. Dat geschiedde. Zij blij! Maar na 10 maanden waren er geen klussen meer en stond ze alsnog op straat. Met het vaste contract in haar hand.

Als ondernemer sta je zélf aan het roer. Je hebt zelf de controle. Je hebt veel beter zicht op wat wel en niet werkt en waar behoefte aan is, en je kunt je bedrijf daar veel sneller op aanpassen. Je werkgever is daar waarschijnlijk niet toe in staat, want een grote organisatie is per definitie minder wendbaar. Gevolg in roerige tijden: er moet ineens bezuinigd worden en jij verliest misschien je baan. Of anders is toch in elk geval de sfeer op de werkvloer om te snijden en kan je letterlijk ziek worden van je werk.

Kortom: wil je zekerheid? Die is er niet. Al bijna een decennium niet meer en die komt ook niet meer terug. De arbeidsmarkt is voorgoed veranderd.

En als er dan toch altijd die ietwat onzekere factor is – want ook als ondernemer kun je niet alles 100% voorspellen – richt je dan op factoren die je wél kan beïnvloeden. Zoals: doen wat je leuk vindt, je eigen tijd indelen, geen baas hebben en experimenteren met nieuwe diensten en manieren van werken.

Wat vind jij belangrijk in je werk? Hint: ‘zekerheid’ is geen antwoord 😉

Laat het weten in de comments of via hieke@devolle200.nl.

Insert Video

Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>