Vorige keer blogde ik over Inge en haar site die wel van perkament leek, in…
Inge is redelijk recent begonnen als zelfstandige loopbaancoach. Ze maakt volop reclame voor zichzelf en heeft een mooie site laten bouwen (niet door mij). Al doende leert men – dus Inge ook. Ze wil nu bijvoorbeeld haar menu anders indelen; met subpagina’s.
Omdat ze niet zo blij was met haar bouwer – hij reageert traag en wil liever niets aanpassen – benaderde ze mij. Ik kreeg de inlogcodes en keek met haar mee.
En wat blijkt? De website lijkt wel van perkament! (Of: gebeiteld in steen.)
Niet letterlijk natuurlijk, maar figuurlijk.
Je kan er namelijk niets op veranderen, behalve dan de tekst en plaatjes. En je kan nieuwe artikelen (blogs) toevoegen. Maar nieuwe functies inzetten gaat niet, want Inge heeft geen rechten om plugins te installeren. Menzen kunnen zich wel inschrijven voor de nieuwsbrief, maar Inge kan potentiële klanten geen weggever laten downloaden. En een gratis checklist of lijst met tips, is natuurlijk veel sexyer en kansrijker dan ‘schrijf je in voor mijn nieuwsbrief’…
Subpagina’s zijn ook niet mogelijk – alles komt in het bovenste niveau te staan. Met hoofdletters, wat de boel gauw te groot en schreeuwerig maakt.
Tot overmaat van ramp blijkt haar behoorlijk nieuwe website meteen na oplevering niet responsive te zijn en achter te lopen qua techniek. Hij is dus nú al slecht leesbaar op smartphones en tablets. Zonde!
Inge vroeg haar bouwer om meer rechten en om een koppeling met MailChimp, maar die zei alleen maar: “Dat waren niet je wensen toen je de site bestelde. Dat had je niet nodig.”
En dat was dat.
Ik kon ook niets voor haar doen, behalve advies geven.
Inge kan helaas alleen nog vooruitgang boeken door bij een andere bouwer een nieuwe site te bestellen. Deze tips gaan haar daarbij helpen.
Met de volgende tips zorg je dat jij niet in dezelfde nachtmerrie belandt als Inge, wanneer je een nieuwe website laat bouwen.
Heb je de inlogcodes gekregen van je bouwer? Check dan – vóór betaling van de factuur – of je:
Is dat niet zo? Vraag je bouwer dan waarom hij of zij restricties heeft ingevoerd en – belangrijker nog – om die ook weer op te heffen.
Kan jij de toekomst voorspellen?
Ik niet.
Maar die ene websitebouwer dus blijkbaar wel. Want hij wist dat Inge al die punten bij tip 1 niet nodig zou hebben.
…
Dat wist hij natuurlijk niet écht, maar waarom beperkte hij dan bij voorbaat Inges mogelijkheden en vrijheid?
(Hij leverde weliswaar wat zij vroeg, maar Inge is geen expert. Zie tip 3.)
Laat jou dat niet gebeuren! Want met voortschrijdend inzicht, wil je ook je website kunnen aanpassen.
Heb je verstand van computers en internet? Of helemaal niet? Dat maakt niet uit. Een goede webbouwer maakt jou niet van zich afhankelijk, maar geeft je de keuze om alles na oplevering zelf te doen of dat voor je te doen. Dus zonder vrijheidsrestricties.
Bovendien denkt een goede webbouwer met je mee. Die bezorgt je geen nachtmerrie, maar de website van je dromen, die voor jou werkt in plaats van andersom. Jij hebt vast wel een globaal beeld van wat je nodig hebt, maar online marketing is niet je vakgebied. Dus dan mag je verwachten dat de expert met je meedenkt.
Heb je een nieuwe website nodig of moet je je huidige site aanpassen? Werk jij voor je website in plaats van dat je site voor jou werkt? Neem dan contact op. Dan denk ik met je mee over wat je nodig hebt.
Maak er gebruik van – je krijgt altijd een paar gouden tips!
Ja, de hel om een website te hebben zonder dat je alle rechten hebt. En een niet responsive website? Dat kan echt niet meer. Dan zit je ermee. Ik ben blij met een website waarop ik alles zelf kan doen nu! (met hulp van mijn webbouwer wanneer ik het niet snap) Zeer de moeite van de investering waard.
Hoi Marijke,
Dank voor je reactie! En voor je gratis reclame natuurlijk 😉