Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Zo haal je zonder stress je deadline

Dinsdagmiddag vertelt Nicolien tijdens mijn cursus bloggen enthousiast over een kunstproject waar ze bij betrokken is. Een bevriende kunstenaar heeft een enórm werk gemaakt van samengestelde foto’s over de oorlog in Syrië; het is enkele meters in het vierkant en ligt op de vloer van een Belgische expositieruimte.

De kunst bestaat uit losse panelen die te koop zijn; de helft van de opbrengst gaat naar Syrische kinderen in nood. Dit lijkt haar een geschikt onderwerp voor haar oefenblog en ze schrijft er dan ook een mooie opzet voor.

Na de les scheiden onze wegen elkaar, nietsvermoedend rijd ik naar huis. Woensdag mailt ze me: of ik alstjeblieft donderdag wil helpen om de website over het kunstproject af te ronden. Zaterdag opent de tentoonstelling en de site is nog lang niet klaar…

De zoon van de kunstenaar heeft een WordPress-site opgezet, maar heeft er geen ervaring mee. De finetuning van de lay-out blijkt daardoor lastig.

Donderdag ga ik aan de slag; er druppelen steeds meer aandachtspuntjes binnen en antwoorden op mijn vragen over sommige keuzes. Op een gegeven moment mailt Nicolien: “Sorry hoor, maar het lijkt wel of men nu pas echt begint na te denken over hoe de site eruit moet komen te zien.”

Gevecht tegen de klok

Het wordt dus een gevecht tegen de klok, iedereen is gestrest vanwege de deadline. En ik móet de site donderdag af krijgen, want ik ga een lang weekend weg.

Pffff…

Iedereen kan zonder stress de deadline halen

Gelukkig is alles op tijd af – dankzij ieders inzet en harde werken. Ik krijg een dankbaar mailtje: “Dank je wel dat je last minute hebt willen inspringen. Heel belangrijk voor onze ontstressing. We zijn een stuk verder gekomen door jouw hulp.”

Maar hoe zou het zijn als je website ruim van tevoren klaar is en je er totaal geen stress over hebt? Dat je geen webbouwer hoeft in te vliegen op het allerlaatste moment om wat losse eindjes bij elkaar te knopen, maar dat je alle tijd van de wereld hebt om hem hélemaal naar je zin te maken en zelfs moet wachten tot je hem eindelijk mag lanceren?

Dat kan! Echt waar. Met deze tips haal je zonder stress je deadline.

Tip 1: Maak een realistische planning

Ik heb geen idee of Nicolien en de andere medewerkers een planning hadden, dus ik kan er niet over oordelen. Wél wil ik je meegeven dat een goede planning onmisbaar is.

Een WordPress-website kan je snel in elkaar zetten, maar je weet nooit precies welke technische problemen je tegenkomt – vooral niet als je werkt met een onervaren bouwer en een onbekend thema, zoals bij dit kunstproject. En je moet ook nog tijd hebben om te overleggen. De betreffende kunstenaar had een uitgesproken mening en zijn ideeën waren niet altijd precies in techniek te vatten. Je moet dan tijd hebben om compromissen te verkennen.

Tip 2: Werk vanaf het begin met een ervaren bouwer

Hoe eerder je in het proces een ervaren websitebouwer inschakelt, hoe beter je website wordt. Ik heb een aantal tips kunnen geven en verwerken, maar als ik eerder bij het proces betrokken was geraakt, hadden we de site nog beter kunnen opzetten. Nu was vooral de deadline – de tijd – leidend en niet de inhoud en kwaliteit.

Tip 3: Pakket van eisen en functieprofiel

Als je ruim vooraf begint te plannen, kan je een pakket van eisen opstellen. Eisen voor je website – voor zover je daar zicht op hebt – én voor de bouwer. Een soort functieprofiel, al is dat misschien wat overdreven voor een relatief kleine/eenvoudige site als die uit het voorbeeld.

Zoek vervolgens een webbouwer die jouw eisen kan verwezenlijken en kies niet voor een bouwer louter omdat je hem of haar aardig vindt of omdat het familie is.

Kies de juiste persoon voor de juiste klus en ga uit van de inhoudelijke eisen. Die kan je, zoals ik al zei, namelijk verder helpen, voorbij jouw wensen. Want er zijn ongetwijfeld dingen waar jij of je team niet aan gedacht hebben. Logisch, websites bouwen is je vak niet. Een professionele webbouwer zal je zéker (ongevraagd) adviseren, zodat je site nog beter wordt. De bouwer is dan niet slechts iemand die de opdracht uitvoert, maar die jou en je project echt uit de verf doet komen. Mits er genoeg tijd beschikbaar is 😉

Kan ik jouw bedrijf of project helpen goed uit de verf te komen? Of beter nog: opvallend in de schijnwerpers te zetten? Neem contact op, dan ontdekken we het samen in een telefonisch verkenningsgesprek.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>