Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Help, ik verander in mezelf!

Dat risico loop je zodra je zacht gaat werken. Sterker nog: het is het doel ervan.

Je hebt iemand vast wel eens horen zeggen: “Help, ik verander in m’n moeder!”. De kalenderspreuk van vandaag is ongetwijfeld een variatie op dat thema.

Waar deze bekende uitspraak over De Moeder negatief is, is de spreuk over Jezelf juist positief. (Tenzij je een crimineel bent. Maar daar ga ik maar even niet van uit.)

Jezelf zijn, jezelf worden, je echte ik ontdekken, dichter bij je ware kern komen en al die andere omschrijvingen die je voorbij ziet komen… Het is echt iets van deze tijd. Niet zo gek, want in de huidige westerse maatschappij eisen we steeds VEEL van elkaar en van onszelf. Je ‘moet’ zo veel mogelijk rollen vervullen, zoals die van:

  • liefhebbende, romantische partner
  • ouder (= kok, chauffeur, opvoeder, huishouder enz.)
  • kind
  • creatieve, innovatieve collega of ondernemer
  • hobbyist, al dan niet in groepsverband zoals bij een sportclub, band of orkest
  • vriend/vriendin met ’n druk sociaal leven en heel veel vrienden en vriendinnen

En dan ‘moet’ je al die rollen ook nog op hoog niveau uitvoeren en liefst allemaal foutloos. En o ja, je moet vooral ook gelukkig zijn. Want anders heb je echt gefaald in het leven.

No pressure! 😉

In den beginne…

…was er het kind. Het eigenzinnige, creatieve kind dat lekker zijn/haar eigen gang ging. Totdat ouders, leerkrachten en andere personen dat kind in een hokje gingen proppen om het te vormen naar een malletje, zodat ze er iets mee konden. Net zoals het kind doet met die vormpjes die maar op 1 manier door het deksel van ’n doos passen. (Daar kon ik vroeger úren zoet mee zijn.)

Het kind krijgt gedrag aangeleerd dat ‘normaal’ is, maar lang niet altijd bij diens persoonlijkheid past. Het kind weet echter niet beter, wordt puber, student, werknemer… en volgt braaf het pad – langs hokjes – dat voor hem/haar is uitgestippeld.

Met wat geluk is er niks aan de hand en is het kind blij met deze zijnswijze.

Met wat pech voelen de hokjes steeds donkerder en kleiner, de persoon erin voelt zich leeg en vraagt zich op een gegeven moment af: “Is dit het nu, in het leven? Carrière maken, een steeds groter huis en een grotere auto kunnen kopen en hard werken om pas in de vakantie tijd te hebben voor leuke dingen? Maar dan eerst een week ziek zijn, omdat ik te hard heb gewerkt? En veel geld verdienen, maar geen tijd hebben om dat op te maken aan leuke dingen en ervaringen?”

Dat is de tredmolen van hard werken. Maar dat hoeft niet zo te blijven!

Jij kan pijlsnel jezelf worden, ook als je nu helemaal bent vastgelopen. Door zacht te werken. Iedereen kan dat leren, jij dus ook. Het is niet supermakkelijk – anders werkte iedereen al zacht. Maar het is wél goed te leren in maar een paar maanden.

Maar pas op!

Begin je eenmaal aan zacht werken, dan word je – help! – écht steeds meer jezelf. In rap tempo. Je voelde al dat er iets in je leven niet klopt of lekker loopt, er is iets stroefs. Samen ontdekken we wat dat is, als je dat nog niet helemaal helder hebt. En als je dat al wél helder hebt: des te beter! Maar dat hoeft dus niet.

Vervolgens leer je om op verschillende manieren te werken aan een moeitelozer leven. Zacht werken gaat nl. niet alleen over werken, het is een way of life. Het heet ‘zacht werken’ als tegenhanger van ‘hard werken’, waarvan we allemaal de nadelen kennen. Denk aan stress, overspannenheid, burn-out… Bij elkaar beroepsziekte nr.1.

Dat soort zaken zeg je al snel vaarwel bij zacht werken. Het gaat juist om meer gedaan krijgen met minder moeite. Tijd en energie overhouden. Je dromen realiseren. Het zijn slechts 3 van de vele dingen die je leert in het traject zacht werken.

Niet voor watjes

Zacht werken klinkt misschien soft, maar dat is het niet. Het gaat namelijk om concrete, keiharde resultaten. Bovendien is dit alleen geschikt voor mensen die zichzelf en hun gedrag willen onderzoeken en er niet voor terugschrikken om hun leven (flink) te transformeren.

Want, zoals Hieke van Hoogdalem ooit zei: “Zacht werken is het fijnslijpen van het universum dat je zelf creëert.”

Wil jij leren zacht werken?

Ik help je daar uiteraard graag bij. Vraag een gratis inspiratiesessie aan, dan bespreken we wat je nodig hebt en kunnen we meteen kennismaken. Lijkt me leuk!


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>