Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Ik heb last van Parkinson

Iedereen kent de symptomen wel:

  • je hebt ’n vrije middag, maar aan het einde van de dag blijkt dat die tijd is vol gesijpeld met kleine klusjes die je je niet meer kan herinneren
  • je schrapt bewust structureel activiteiten uit je leven omdat je het te druk hebt (je stopt bijv. met één of meer hobby’s) en merkt na ’n paar maanden dat je het drukker had dan ooit
  • je hebt áltijd te weinig geld: of je nou een maand €100,- omzet had of €100.000,-… Je geld gaat altijd op

Dit is de wet van Parkinson. En daar heb ik last van. Wikipedia zegt: De wet van Parkinson stelt dat het werk (van een taak) uitdijt naar de beschikbare tijd (om een taak te realiseren). “Work expands to fill the time available for its completion.”

Tijdgerelateerd dus volgens de strikte definitie, maar het principe is natuurlijk overdraagbaar op andere gebieden. Kortom: als er ergens een gat valt, raakt dat vaak vanzelf weer vol.

Ik had daar flink last van. En ik durf te wedden dat jij dit ook herkent.

Genezing is nabij

Gelukkig is aan deze vorm van Parkinson vrij gemakkelijk wat te doen. Het overkoepelende onderliggende oplossende – genezende – principe is aandacht. Want: doe je alles met aandacht en niet op de automatische piloot, vanzelf dus, dan lopen gaten ook niet vanzelf vol.

Wanneer mijn aandacht verslapt, heb ik ook onmiddellijk weer last van agenda’s die vanzelf volstromen. Parkinson blijft latent aanwezig in mijn leven – dat hoort bij de aard van m’n beestje – en aandacht blijft nodig om hem niet de rol van secretaresse, of beter: agendavolpropper, te laten innemen.

Ook tijd maken is hierbij heel effectief. Veel mensen denken dat tijd maken hetzelfde is als iets uit je agenda schrappen. Dan heb je toch immers tijd over? Klinkt logisch, maar dan komt Parkinson onverhoed langs en is je agenda zo wéér vol. En die oplossing is ook slechts symptoombestrijding.

Veel effectiever is tijd maken als in tijd creëren. Net zoals dat je een tekening, kledingstuk of wat dan ook kan creëren, kan je ook tijd maken. Dat is het allereerste wat je leert met zacht werken. En dat kan gratis, wanneer je het eerste hoofdstuk downloadt van het boek Een zaak van zacht werken.

Natuurlijk gaat zacht werken over veel meer dan tijd maken – dat lees je hier. Maar voor nu wil ik je ‘slechts’ genezen van de wet van Parkinson en daarvoor is dit begin erg geschikt.

Wil jij álles over zacht werken leren, zodat je de regisseur wordt over je leven en niet meer geleefd wordt? Zodat je tijd én energie overhoudt i.p.v. uitgeput na een werkdag neerploft? Vraag dan een gratis gesprek met me aan.

Ja, ik wil een gratis gesprek!

 

 

Disclaimer – Uiteraard is het absoluut niet mijn bedoeling om te spotten met vervelende aandoeningen en/of te mensen te beledigen die écht te lijden hebben onder de ziekte van Parkinson. Het gaat hier ook om een heel andere meneer Parkinson. Het is mij hier dan ook alleen te doen om de woordgrap (en het belangrijkste werk van deze meneer Parkinson), omdat ik dol ben op taal en grappen. Taalgrappen zijn voor mij een middel om mensen anders te laten kijken naar de wereld.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>