Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Heb jij ook hoogontspannen verwachtingen van je vakantie?

Vakantie staat voor heel veel werkende mensen gelijk aan de héle dag niks doen en luieren in de zon. Ze kunnen niet anders, want ze hebben zich tijdens hun werk hélemaal kapot gerend en moeten daarvan bijkomen.

Dus dat je na een race tegen de klok eens even hélemaal niks doet, lijkt logisch. Maar dat is het niet.

Sterker nog: het is ontzettend ongezond om zo te leven. Ik bedoel natuurlijk niet dat het ongezond is om te ontspannen na inspanning, dat is juist goed. Maar de manier waarop die twee – hoogspanning/inspanning en ontspanning – zich tot elkaar verhouden, is nogal bepalend.

Even stressen (lees: je extra inspannen) om iets af te krijgen en dan ontspannen: prima. Topsporters zoals sprinters doen dat ook: ze spannen zich in tijdens de korte duur van de race en stellen daar ‘niks’ tegenover. Niks aan de hand.

Het wordt ongezond als je je langdurig te veel inspant zonder ontspanning te nemen. Dan stapelt de stress zich op en kan het uitmonden in iets veel groters, zoals een burn-out. Met wat pech houd je daar ook nog blijvende schade aan over.

‘Hoogspanning’ is immers ongezond, dus je er langdurig aan blootstellen al helemaal.

Werk jij dus maanden achter elkaar te hard en ontspan jij door te niksen – omdat je gewoon niet anders kan en geen energie hebt om meer te doen dan op de bank neerploffen? En doe je op vakantie helemaal niks, terwijl je in het dagelijks leven graag allerlei zaken aanpakt en tig hobby’s en andere projecten hebt lopen, waar je juist blij van wordt?

Dan moet er een alarmbel gaan rinkelen.

De verhouding tussen inspanning en ontspanning in jouw leven is ongezond geworden.

Dat moet – en kan! – echt anders.

Met zacht werken. Door de duur van de inspanning flink te verkorten en veel eerder ontspanning in te bouwen in je leven – en dus niet te wachten tot het weer vakantie is – word je veel effectiever.

  • Je hebt energie over.
  • Je hebt tijd over.
  • Je bent ontspannen en hebt geen stress meer in je leven.
  • Je hebt geen luiervakantie meer nodig om te ontstressen en te ontspannen.
  • Je krijgt veel meer gedaan met minder moeite.

Om maar eens een paar effecten van zacht werken te noemen.

Je gaat werken aan een moeitelozer leven. Zacht werken gaat nl. niet alleen over werken, het is een way of life. Het heet ‘zacht werken’ als tegenhanger van ‘hard werken’, waarvan we allemaal de nadelen kennen. Denk aan stress, overspannenheid, burn-out… Bij elkaar beroepsziekte nr.1.

Maar het gaat ‘gewoon’ om meer gedaan krijgen met minder moeite. In je werk, maar ook in je privéleven. Jij bent immers geen gespleten persoonlijkheid 🙂

Niet voor watjes

Zacht werken klinkt misschien soft en vaag, maar dat is het niet. Het levert juist concrete, keiharde resultaten op. Bovendien is dit alleen geschikt voor mensen die zichzelf en hun gedrag willen onderzoeken en er niet voor terugschrikken om hun leven (flink) te transformeren.

Wil jij leren zacht werken?

Ik help je daar uiteraard graag bij. Vraag een gratis inspiratiesessie aan, dan bespreken we wat je nodig hebt en kunnen we meteen kennismaken. Lijkt me leuk!


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>