Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Heb jij wel ervaring in mijn branche?

Een vraag die ik vaak krijg van werknemers die een ondernemerscoach zoeken om ze te helpen bij de opzet van hun bedrijf. Het antwoord vind je in deze video.

In de video verwijs ik naar het vlog 'Vol glas leeg glas'. Bij dezen de link. Mijn excuses, dit was de werktitel. Het vlog heet eigenlijk 'Wat water met jouw werk te maken heeft'.

More...

Transcriptie

Elke werknemer die een ondernemerscoach zoekt, vraagt zich van alles af om te checken of die coach wel bij hem of haar past. Eén van die vragen is: “Heb jij wel ervaring in mijn branche?”

Klinkt logisch. Toch?

Maar weet je…?

Dat doet niet ter zake. Het maakt helemaal niet uit of je coach ervaring heeft met jouw branche, beroep of werk! Sterker nog: het kan een pré zijn als hij of zij er niks van weet.

Van belang is of die coach jou anders naar de ondernemerswereld kan laten kijken. Of hij of zij jou helpt om je probleem op te lossen, zonder dingen voor te zeggen. Dus jou zélf laat nadenken over wat je eerstvolgende stap is - door een kritische, verrassende vraag of invalshoek. En ja, als je er écht niet uitkomt, dan is het fijn als je coach concrete ideeën heeft voor jouw specifieke situatie om je verder te helpen.

Al deze dingen hebben met veel meer te maken dan alleen ervaring met ’n bepaald soort werk of branche. Zelfs voor die concrete ideeën hoeft je coach niet jouw werk gedaan te hebben. Nogmaals: misschien zelfs liever niet. Want de meest verfrissende en originele ideeën komen van buitenaf. Van mensen die verschillende kennisgebieden met elkaar verbinden.

Vraag jezelf tijdens je zoektocht naar een coach liever af:

  • Voel ik een klik? Voel ik me prettig en veilig bij deze persoon? Heb ik er vertrouwen in dat hij of zij mij kan helpen?
  • Durft deze persoon kritische vragen te stellen?
  • Luistert hij of zij wel écht naar me? Of projecteert ‘ie theorieën en modellen op mij? Check ook nog even mijn vlog ‘Vol glas leeg glas’, daar ga ik dieper op dit onderwerp in. Ik zet het linkje hieronder.
  • Heeft hij of zij originele en concrete ideeën, toegespitst op mijn situatie? In plaats van allerlei algemene oplossingen aan te dragen die voor elke klant hetzelfde zijn?

Het antwoord op deze vragen vind je vaak al door blogs te lezen en vlogs te bekijken. En tijdens een gesprek.

Kortom: bedenk nog ‘ns goed wat je écht van een coach verlangt en stel dan ’n lijstje op met eigenschappen of met vragen die je wil stellen. Grote kans dat ‘ervaring met jouw branche’ daar niet meer op staat, na vandaag.

Vertel eens: wat is voor jou belangrijk? Wat staat er op jouw lijstje? Laat het weten in het commentaarveld of stuur een bericht!


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>