Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Hoe je een vaag idee omzet in een glashelder plan


Afgelopen week was Suzanne bij mij op kantoor. Ze gaat een heel nieuwe koers varen met een heel nieuw bedrijf: ze geeft geen talencursussen meer, maar wordt coach. En daar hoort natuurlijk een heel nieuwe website bij. Een bouwer had ze al, maar ze had nog iemand nodig om te helpen met de opzet. Met het voortraject, zeg maar.

Want hoe weet je wat voor website je moet bouwen als je nog niet precies weet wie je fans (ideale klanten) zijn? En welke dienst(en) je hen biedt?

Doorzagen

Dat hebben we samen onderzocht. In een halve dag hebben we gebrainstormd en heb ik haar als een journalist-businesscoach doorgezaagd. Net zo lang tot alles concreet was en ze haar dienstaanbod en fans duidelijk voor zich zag. Heel specifieke fans, met specifieke kenmerken en problemen.

Opzet vorm en inhoud

Toen dat helder was, hebben we bekeken welke menustructuur dan het meest logisch is en hoe de homepage eruit moet komen te zien. Leergierig als ze is, wilde Suzanne ook meteen weten wat voor soort teksten dan bij die verschillende pagina’s horen. Daar hebben we dan ook een opzet voor gemaakt.

Van vaag idee tot glashelder plan

Ze ging enthousiast naar huis, helemaal in de stemming om alles uit te werken. Met een redelijk idee van wat ze wilde en wie ze zou helpen, kwam ze ’s ochtends binnen. En met een kristalhelder plan, superduidelijke fanclub en afgeronde website-opzet ging ze weer naar huis. Ze hoefde alleen de teksten nog te schrijven en de webbouwer wat instructies te geven.

Wil jij ook je bedrijf in één keer GOED lanceren?

Wil jij ook weten – of beter nog: ervaren – hoe je een vaag idee omzet in een glashelder plan? Volg dan deze 3 tips op.

Tip 1: lees ‘Een zaak van fans’ en doe de oefeningen

In dit boek van Ellen de Lange-Ros leer je heel anders denken over marketing. Een bedrijf opzetten op basis van fans is niet alleen leuk en succesvol, maar ook nog eens vrij gemakkelijk te leren. Iedereen kan het – dus jij ook! En het handige is dat Ellen er ook nog slimme oefeningen in verwerkt heeft, zodat je – mits je ze maakt – aan het einde van het boek een duidelijk beeld hebt van jouw eigen fanclub.

Geen saai marketing- of managementboek en ook niets kinderachtigs of zweverigs qua oefeningen. Nee, het is een leuke, inventief geschreven, down to earth businessroman die je een nieuwe kijk geeft op hoe jij jouw eenmanszaak goed van de grond krijgt zonder snelle, foute sales te doen. Je leert een bedrijf op te zetten dat bij jou past en toekomstbestendig is.

Ik heb er zelf heel veel aan gehad en geef het mijn eigen fans op als huiswerk voor trajecten. Suzanne uit bovenstaand verhaal heeft ook vooraf het boek gelezen en de oefeningen gedaan. Daardoor konden we in een halve dag enórm grote stappen zetten.

» Bestel Een zaak van fans

Tip 2: praat hardop over je ideeën

Door hardop te praten over je ideeën, worden ze veel scherper en concreter. Kies een gesprekspartner uit die kritische vragen durft te stellen en die je eindeloos doorzaagt tot alles helemaal duidelijk is.

Liefst iemand die jou en je bedrijf nog niet goed kent, zodat hij of zij naar de meest elementaire dingen vraagt. Alsof die persoon een potentiële klant is die jou en je aanbod eerst moet leren kennen. Dat is dé manier om voor jezelf en je klanten duidelijk te krijgen wie je bent en wat je doet.

En als je deze gesproken tekst op papier zet, is je verhaal al klaar. Schrijf alsof je tegen iemand praat, dan is je uitleg vaak al in één keer goed.

Tip 3: doe de webscan

Wil je weten hoe jij jouw vage ideeën omzet in een website die voor JOU en JOUW BEDRIJF gaat werken? Een website die concreet klanten voor jou werft? Meld je dan aan voor de webscan. Dan bekijken we samen wat jij nodig hebt en of/hoe ik je kan helpen. Bijvoorbeeld met een website, een sessie zoals die met Suzanne en/of door je teksten te schrijven of je ze te helpen schrijven. De webscan is gratis en geheel vrijblijvend.

» Ik wil ’n gratis webscan


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>