Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Waarom hak jij je armen, benen of zelfs hoofd vrijwillig af?

Dit vlog had ook de titel Ik in een mal? Ben je mal! kunnen hebben. 

Doen wat je wordt opgedragen en meer niet. Ook al zou je dat wél willen, maar ja... je functieomschrijving laat het niet toe. Of je hebt geleerd dat je als ondernemer beter maar 1 ding kan doen, omdat je dat makkelijker in de markt kan zetten. Voor multitalenten (scanners, multitalenten, hoogbegaafden, multipotentialites, multi-passionista's) voelt dit aan als delen van jezelf afhakken. Kijk maar.

More...

TRANSCRIPTIE

En dan was jij de cake, en dan was het leven de koekjesvorm. En we waren in de bakkerij van de maatschappij. Zullen we dan nu fijn gaan spelen?

<Koekjes uitstansen, jam spat opzij>
<”Au!!”>

Wanneer je jezelf probeert te voegen naar een vorm waar je niet in past, of - zoals je net zag – wanneer je toestaat dat de maatschappij of ’n instantie of wat of wie dan ook jou in een kader dwingt, heeft dat vervelende consequenties. Je hakt delen van jezelf af. Soms is dat onherstelbaar.

Ik zie het vaak bij hoogbegaafde multitalenten. Ze hoppen van baan naar baan of beginnen verschillende bedrijven, maar vinden geen voldoening. Vaak leven ze kort op in een nieuwe omgeving die ze stimuleert om een talent of een paar talenten in te zetten. Nieuwe prikkels doen ze kortstondig opleven. Maar dan slaat de verveling toe. Die paar talenten zijn benut en niet meer nodig, en andere talenten passen niet in de functie of rol die ze op dat moment vervullen. Terwijl dit soort mensen floreren wanneer ze alles kunnen inzetten wat in een bepaalde situatie nodig is. Dat kan per dag of zelfs moment een andere combinatie zijn. Past het niet bij de werksituatie om zo te werken, dan zijn ze feitelijk bezig met automutilatie.

Natuurlijk bedoel ik niet dat deze multigetalenteerde werknemers of ondernemers zichzelf branden of snijden, wat bij automutilatie gebeurt. Maar wél dat ze zélf toestaan dat ze kapot gaan aan de manier waarop hun werksituatie is ingericht. Ze laten de werkgever dit doen. Of ze zijn zelfstandig ondernemer; dan zijn ze zelf – onbedoeld natuurlijk – de oorzaak. Doordat ze hun creativiteit niet kunnen inzetten op hun eigen, unieke manier, raken delen van henzelf ‘afgesneden’. Ze gaan er geestelijk aan kapot. En daardoor indirect ook fysiek.

Want niet je leven leiden zoals dat bij jou past, levert je stress op. Of zelfs ’n burn-out en/of bore-out. En daarvan kun je wel degelijk fysieke klachten krijgen. Negeer je ze te lang, dan kunnen ze zelfs permanent zijn. Indirect kun je jezelf dus wel degelijk fysiek beschadigen. Er zal alleen geen bloed vloeien, als het goed is.

Kijk eens naar de figuurlijke koekjes die jij bakt in je leven. Welke hebben een vorm die niet bij jou past? Kijk daarbij héél goed naar de details. Sommige koekjes lijken perfect, maar zijn het niet. Wat wil je eraan veranderen; welke vorm werkt wél voor jou?

Laat het me weten in de comments. Mailen mag ook: hieke@devolle200.nl. Ik kijk uit naar je aangepaste vorm/recept!


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>