Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Hoe luisteren je helpt om te gaan met (onder)druk

“Je moet afstand houden”, “Je moet thuisblijven”, “Je moet niet zo veel hamsteren”, “Je moet de regels rondom Corona opvolgen, anders ben je asociaal”. Enzovoort, enzovoort. Op dit moment wordt een enorme druk op ons uitgeoefend door anderen: door de overheid, door mensen die zeggen de waarheid in pacht te hebben, door je ‘gewone’ medemens.

Veel mensen krijgen hier stress van. Ze denken niet meer rationeel na omdat ze bang zijn, doen alles wat ze gezegd wordt en denken daarmee veilig te zijn, zonder verdere vragen te stellen bij wat ze doen of opgedragen krijgen.

Feitelijk hadden we hier altíjd al mee te maken. Elke dag. Niet met het Corona-virus, maar wél met de patronen waarin mensen zich veilig wanen; waarin ze reageren op wat ‘moet’ en wat ze gezegd wordt. Waarin ze zich slaafs onderwerpen aan hun leven.

Voor veel mensen werkt dat, voor een aantal mensen niet. Jij bent zo iemand; passief leven past niet bij jou, jij wil regie voeren en vooruit. Zelf bepalen wat je doet. Autonomie is belangrijk voor je.

Moetjes versus willetjes

Er zijn in het ‘normale’ leven, los van rondwarende virussen, ook heel wat patronen waar we ons gemerkt of ongemerkt naar voegen. Verwachtingen van je baas, je collega’s, familie en de maatschappij. Je kent zelf ongetwijfeld meerdere voorbeelden van verwachtingen waaraan je geacht werd te voldoen, terwijl die niet bij je pasten. En je innerlijke strijd om te bepalen of je gaat doen wat je zelf wil of tóch wat die ander wil.

Hoe zou het zijn als je leven uit louter – of in elk geval: zo veel mogelijk – ‘willetjes’ bestaat? Dat er (bijna) geen ‘moetjes’ meer in voorkomen? En nee, ik bedoel niet de in de vorige eeuw verplichte huwelijken tussen een jonge man en een jonge vrouw die een kind van dat heerschap verwachtte voordat ze getrouwd waren.

Ik bedoel jouw leven.

Hoe wil jij dat vormgeven?

Als er zó veel druk op je wordt uitgeoefend, zelfs met psychologische chantagemiddelen zoals iemand een schuldgevoel aanpraten wat nu steeds meer gebeurt, hoe ga je daar dan mee om?

Hoe blijf je (bij) jezelf, te midden van al dat tumult?

Wat jij kunt doen, nu en altijd

Laat je niet meevoeren in de waan van de dag. Dat is makkelijk gezegd, maar het kan echt wel. Voor zelfstandige ondernemers is dat makkelijker dan voor werknemers, maar het kán.

Hieronder wat tips.

 1. Neem een stap terug. Figuurlijk natuurlijk. Bekijk de situatie van een afstand en voel wat het met je doet.
 2. Laat al je gevoelens er zijn, veroordeel die niet. Veroordeel jezelf niet. Doorleef ‘slechts’ je gevoel(ens). Dat is vaak al lastig zat. Neem de tijd, uiteindelijk duren de meeste gevoelens niet zo lang. Pas wel op dat je niet blijft hangen in negativiteit.
 3. Probeer te voelen wat jij nodig hebt. Handel daarnaar. Een paar extreme voorbeelden:
  1. Volg geen nieuws meer.
  2. Beëindig relaties die je niet helpen. Hieronder vallen alle relaties: die met samenwerkingspartners, vrienden en familie. En misschien zelfs wel die met je levenspartner/man/vrouw/echtgenoot/vriend/vriendin.
  3. Pep je energieniveau op door te doen wat je leuk vindt: muziek maken, lezen, sporten, een comedy kijken… wat het dan ook is wat jou energie geeft. Uiteraard binnen de grenzen die op dit moment gelden, gezien het Corona-virus.
  4. Heb je behoefte aan meer of juist minder uitdaging en/of werkdruk? Probeer dat te regelen.
  5. Is het te druk thuis, omdat iedereen nu thuis zit? En wil je graag meer tijd aan je werk besteden? Bekijk wat er kan, behalve wat er allemaal moet en níet kan. Wees creatief, zodat je ook – of juist – nu goed voor je energie kan zorgen.
 4. Luister naar je eigen behoeften en bespreek die met de mensen om je heen. Dit geldt natuurlijk vooral als je die anderen wil bewegen om de situatie ten gunste van jou te veranderen. Maar luister ook naar die ander(en). Vraag wat hij of zij nodig heeft en spreek je/jullie creativiteit aan om een win-winoplossing te verzinnen. Tip: formuleer het zo, dat de ander er baat bij heeft. Dat is zoals verkopers werken. Denk steeds dat de ander vraagt: “What’s in it for me?” en probeer die vraag te beantwoorden.
 5. Blijf werken aan je dromen; zorg ervoor dat je niet al je tijd kwijt bent met ‘brandjes blussen’.
 6. Ontwikkel je spiritualiteit, grond regelmatig en leer jezelf kennen. Dit is niet even een stap die ik hier makkelijk kan uitleggen, maar het komt erop neer dat het belangrijk is om jezelf zo goed mogelijk te leren kennen. Ontwikkel je intuïtie en je gevoel, durf van de gebaande paden af te gaan als die niet bij je passen. Ga experimenteren met wat bij jou past in het leven. Dat gaat je veel rust en zelfvertrouwen geven. Zo blijft je ik-kracht veel sterker staan en ga je niet of nauwelijks mee in andermans energie. Zoals het gigantisch sterke energieveld rondom Corona. Je bent met een sterk ontwikkelde ik-kracht veel beter bestand tegen ‘duwtjes’ en laat je niet snel omver duwen.

Laat je niet gek maken. Te allen tijden. Of er nou een uitzonderlijke situatie is, zoals nu, of niet. Blijf jezelf en blijf bij jezelf. Voelen is belangrijk, maar negeer je goedontwikkelde brein niet! Samen zijn ze een prachtig, krachtig team dat jou door de woelige baren van het leven leidt.

Sleutelwoorden zijn: energie en aandacht.

Luister naar je gevoel.

Dit blog verscheen eerder op www.haagsehoogvliegers.nl.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>