Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Denk outside the box… Er is geen box. Toch? Hoe werkt dat voor creatieve geesten?

Er zijn hokjes, waar de meeste mensen in denken.

Vrije geesten denken niet in hokjes, die denken zelfs niet buitende hokjes. ECHTE vrije geesten creëren hun eigen leven, liefst zonder hokjes. Want de ene keer willen ze A, de andere keer B en dat zou zomaar kunnen lijken alsof ze in meerder hokjes passen. Voor hen bestaan die hokjes niet, alleen situaties die op dat moment passen bij wat ze willen doen of zijn of creëren.

In deze video laat mijn collega daar een interessant licht op schijnen.

More...

Transcriptie

Nieuw vlog, nieuwe vorm. Vandaag ben ik niet alleen, zoals je ziet. Ik heb medeondernemer Mariëlle meegenomen. Vertel, wie ben je?

Mariëlle: “Nou, ik kan mijn naam zeggen, Mariëlle Lassche, maar als je vraagt wie ik bén, wat ik doe, dan eh... Dan kunnen we nog wel eventjes om de tafel zitten, want dat ligt eraan op welk moment je dat vraagt. Vanochtend stond ik voor de klas, vanavond ben ik aan het schrijven en nu ben ik hier met jou een video aan het opnemen.”

Hieke: “Kijk - en dat is nou precies de kern van deze video. Want ik ben nu dus vlogger, vanavond muzikant en de rest van de week nog 10 andere dingen. Ehm... Maar voordat we verdergaan met dit filosofische onderwerp over wat je wel en niet kan zijn en wel of geen hokjes, want is natuurlijk een heel mooi antwoord dat daarop aansluit, ehm... wat is nou eigenlijk precies... nou ja, ongeveer... Ik wilde zeggen 'wat is nou precies je bedrijf', maar dus niet duidelijk. Wat is nou jou bedrijf en waar kunnen mensen je vinden?”

Mariëlle: “Mijn bedrijf heet 'Kunst & Context' en daarbinnen - binnen dat hokje - verzorg ik allerlei activiteiten rondom kunstgeschiedenis, kunst kijken, kunst ervaren en beleven. Dus echt kunstbeschouwing. En coaching. Want het heeft allemaal te maken met kijken: anders kijken, anders denken, anders doen door... met behulp van kunst.”

Hieke: “En dat is echt héél gaaf. Je moet je echt een keer aanmelden voor iets doen met haar, want het is echt superleuk en superinteressant!”

Hieke: “Hokjes. Heel veel mensen denken daar heel graag in, ikzelf vind ze echt verschrikkelijk, maar hoe erg zijn ze? Zijn er eigenlijk hokjes? Zijn er géén hokjes? Volgens mij heb jij daar een leuk standpunt over.”

Mariëlle: “Ja, het is leuk dat je dat zegt. Want ik zie bijvoorbeeld vaak dat bij vacatures ook staan. Van eh... 'outside the box denken'. En dan denk ik: ‘Maar welke box dan? Ik weet niet anders?’ Ik denk niet in of buiten of binnen de box.”

Hieke: “Nee.”

Mariëlle: “Dus voor mij is er eigenlijk geen box. Met als gevolg dat ik met mijn gedachten wel alle kanten op kan gaan.”

Hieke: “Ja ik zeg zelf ook altijd: ‘Creëer je eigen box’ tegen al mijn klanten. ‘Er is geen hokje. Maak je eigen hokje. Maak je eigen léven. Creëer wat je wil’."

Mariëlle: “Ja, ja, ja. Dat is dus ook met die vraag 'Wie ben je, wat doe je?'. Ja... wat definieert je? Is je beroep de definitie van wie je bent? Ehm... is je moederrol of géén moederrol je definitie? Ben je echtgenoot of niet? Wat definieert je? En zelfs je naam definieert je niet. Dus... dat zijn allemaal geen kaders waarbinnen je iemand kan neerzetten als zijnde 'dat is die persoon'.”

Hieke: “En ehm... nou ja - creatieve geesten zoals jij en ik... - sorry, we zijn niet arrogant, maar we gebruiken onszelf gewoon even als voorbeeld, heel praktisch - eh... creatieve geesten als jij en ik... Wij houden niet van hokjes. Ehm... Ik heb jou laatst iets heel interessants horen zeggen over dat ze soms wél handig kunnen zijn.”

Mariëlle: “Ja. Want wat je zegt: creatieve geesten gaan ook vaak van de hak op de tak en die associëren heel snel...”

Hieke: “Herkenbaar!”

Mariëlle: “…met als gevolg dat je blijft doorassociëren en dat je van het ene leuke idee in het andere leuke idee komt... en het gevolg dat je dan niet echt snel tot actie over komt. En als je een eigen bedrijf hebt, zoals ik, dan wil je ook concreet iets neerzetten om geld te verdienen. En als je dan in ideeën blijft zweven, dan komt er niet zo veel op tafel. Dus toen had ik bedacht: als je nou voor dát moment een hokje bedenkt, for the time being, dus alleen voor bijvoorbeeld een project, of eh... voor een gezette tijd voor een bepaalde periode van een week of twee weken en dan richt je je alleen maar dáár op, dan is dat je hokje, en daarbinnen kan je al je creativiteit los laten gaan. En dan kan je dus én je creativiteit helemaal volledig inzetten, maar binnen de kaders. En dat maakt je dus ook weer nóg creatiever, want je moet het er dan daarbinnen mee doen.”

Hieke: “Superslim. Want je hoeft én niks te laten vallen, je kunt gewoon alles doen wat je leuk vindt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je niet kan doen ofzo op dat moment, maar je hebt wél focus, waardoor je ergens toe komt.”

Mariëlle: “Ja, precies.”

Hieke: “Geniaal plan. Leuk.”

Mariëlle: “En dan heb je helderheid. En het voordeel is ook dat als er dan nog andere ideeën opploppen - en dat gebeurt, want je bent associatef - dat je die dan even tijdelijk parkeert in een speciaal hokje waar je dát dan weer eventjes voor een ander moment bewaart. Ik noem dat zeg maar het droomkabinet,dus dat gaat dan even in het droomkabinet...”

Hieke: “Oh, wat leuk”

Mariëlle: “...en dat komt dan de volgende keer misschien aan bod.”

Hieke: “Cool! Leuk idee.”

Mariëlle: “Ja!”

Hieke: “Dus eigenlijk bestaat jouw leven uit allemaal virtuele hokjes. In de één ben je dan actief, dat is dan een soort van garage of droomkabinet... of je hebt eigenlijk allemaal hokjes met een functie en die wisselen continu van rol. Net als jijzelf.”

Mariëlle: “Ja, als ik bijvoorbeeld gevraagd wordt voor een opdracht om een artikel te schrijven, en dat gaat dan over kunst, ja... dan kan je over vanálles schrijven, maar dan komen ze met een thema en dan denk ik: ‘Oh! Wacht.’ Nou, dan heb ik die en die onderwerpen. Nou, dan mogen zij kiezen en dan ga ik daarop los. Want als ik niet een duidelijk kader heb, dan kan ik eindeloos research blijven doen en dan gaat het alle kanten op. Maar als het heel specifiek is, en ook met een deadline, dat werkt dan ook fijn, dat is ook een hokje, dan werkt dat heel goed en dan kan je binnen die tijd de middelen gebruiken die je hebt op dat moment.”

Hieke: “Dus eigenlijk zeg je dat hokjes ehm… Hokjes die we kennen vanuit de huidige maatschappij, die zijn niet per se prettig of fijn, maar je kunt wél als creatieveling hokjes benutten om jezelf ergens toe te brengen.”

Mariëlle: “Ja!”

Hieke: “En júist om je creativiteit een richting te geven.”

Mariëlle: “Ja. Ik zou zeggen: Waar je altijd hoort: 'Think outside the box', zou ik zeggen: ‘Creatieven, denk INside the box!’ En dan kom je weer een stuk verder.”

Hieke: “Inside your OWN box.”

Mariëlle: “Ja.”

Hieke: “Hoe zit het dan met creatieve geesten en wel of geen hokjes? Nou, de samenvatting is volgens mij: maak je eigen box, zoals we eigenlijk allemaal altijd zeggen. Maar als je op dát moment, op elk willekeurig moment, een bepaalde functie hebt of een bepaald doel, creëer dan - mag je ook je creativiteit voor inzetten - je eigen boxje van dat moment. Laat er al je creativiteit in los, parkeer je andere dingen in een ander hokje. Dan heb je focus. Dan heb je flow. En dat betekent níet dat je dingen niet kan doen. Dat geeft júist extra impuls aan jouw creatieve brein.”

Mariëlle: “Dan krijg je iets concreets uit je vingers.”

Hieke: “Cool! Nou, dankjewel! Interessant.”

Mariëlle: “Graag gedaan.”

Hieke: “Welke tijdelijke hokjes kan jij maken om je creativiteit om te zetten in iets concreets? Laat het weten in de comments of stuur me een mail!” (Dat kan op hieke@devolle200.nl.)


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>