Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

“Ik wil een korte video die toont hoe divers mijn vak is”

Mijn klanten zijn allemaal bijzonder. Het zijn stuk voor stuk creatieve, slimme, enthousiaste mensen met vele talenten. Vrijwel allemaal talige beelddenkers ook.

Soms zit er iemand bij met een nogal bijzonder beroep, zoals Aaf, door sommige mensen liefkozend ‘stadssnorkelaar’ genoemd. Maar ze is en doet veel meer dan dat.

Zij zorgt er o.a. voor dat buurtbewoners onderling en in samenwerking met de gemeente de stadsgrachten schoon houden en in de gaten houden wat er zwemt. En door te snorkelen, houdt ze zelf de waterbevolking ook in de gaten op een non-invasieve manier.

Show, don’t tell

Aaf vertelt graag over haar werk. Na het zien van een videoclip van een Amerikaanse collega-freediver dacht ze: “Zijn gevarieerde werk en avonturen worden zó goed in beeld gebracht! Dit is véél beter dan 30 PowerPoint-dia’s achter elkaar. Ik wil ’n video die kort en krachtig vertelt wat ik doe!”

Het gezegde ‘1 beeld zegt meer dan 1.000 woorden’ is niet voor niets een cliché.

Aaf benaderde mij, omdat ik al meer voor haar had gedaan: ik had haar website gebouwd, alle copywriting verzorgd en haar geholpen met ondernemerscoaching. (Later zou daar ook nog zacht werken bij komen.)

Ze vond de vlogs die ik voor m’n eigen bedrijf maakte leuk, en wist ook dat ik goed ben in de hoofdzaken halen uit de vele interessante verhalen die ze deelt. En omdat ik haar en haar bedrijf al langer ken en beschreven heb, weet ik wat ze doet en hoe je dat kernachtig toont.

We gingen aan de slag:

  • We bepaalden het precieze doel van de video en wie de kijker is.
  • Welke boodschap moet de video uitdragen?
  • Welke elementen moeten er per se in en wat kunnen we weglaten? Al Aafs werk is te veel voor een video van 5 minuten.
  • Hoe gaan we dat ensceneren?
  • Wat gaat Aaf zeggen?
  • Wie hebben we nodig als figurant? En wat gaan zij evt. zeggen?
  • Welke attributen en vondsten laten we zien?
  • Welke dieren toon je?
  • Wat zijn geschikte opnamedagen?
  • Ik maakte een draaiboek op basis van deze input.

Aaf had zelf veel mooie onderwaterbeelden geschoten, die we konden combineren met de scènes boven water. Daar moesten we samen een keuze uit maken: welke beelden dienen het verhaal het beste?

We planden draaidagen in de zomer van 2017, ik selecteerde en monteerde de aanzienlijke berg beeldmateriaal en zocht er passende muziek bij. Het resultaat is dit filmpje waarin Aaf vertelt over haar werk:

Tegenwoordig hebben Aafs toehoorders binnen 5 minuten een veelzijdig beeld van haar passie en werk, waarvoor ze eerst veel meer tijd en slides nodig had. De video zorgt bovendien voor een rustmoment tijdens een presentatie, wat fijn is voor zowel Aaf als haar publiek.

En we maakten van een deel van het vele materiaal, aangevuld met andere beelden en teksten, ook nog een filmpje zonder gesproken tekst, alleen over Onder water in Leiden (1 van de vele aspecten van Aafs werk).

Wat doe je?

Die vraag krijg je waarschijnlijk vrij vaak. En zie dan maar eens kort en krachtig uit te leggen welke dingen je allemaal kan en doet voor je klanten. En misschien zelfs wat je zou willen, maar nog niet doet.

Het is op sommige momenten natuurlijk heel belangrijk dat je dat gewoon in ’n paar zinnen zegt. Desnoods geef je een deelantwoord, toegespitst op die persoon.

Maar soms wil je gewoon het héle verhaal vertellen. Die herhaling alleen… Elke keer hetzelfde verhaal afdraaien… Dat moet toch simpeler kunnen? Hoe fijn is het dan dat je kan verwijzen naar ’n video? Of die kan tonen wanneer je ergens optreedt als spreker?

Beelden blijven beter hangen dan alleen woorden, dus ’n video is dan wél zo handig. Scheelt ook nog eens, want beeldend vertellen is leuk, maar kost extra tijd. Het is bovendien een vak apart en dat moet je maar net kunnen… Aaf kan dat, maar niet iedereen is er zo bedreven in.

Dus wil jij een video-antwoord op de vraag ‘Wat doe je?’ waarin mensen meteen meerdere aspecten van jou, je talenten en je werk meekrijgen? Daar help ik je graag bij.

Mail me, dan bespreken we hoe ik je kan helpen.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>