Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Levensvragen – Afl. 14. Moet ik meer woekeren met mijn talenten?

Het antwoord vind je in de video. (Duh... 😉 )

Insert Video
Insert Video
Insert Video

More...

Transcriptie

Aan deze kaart voeg ik graag ook nog wat ander taalpapier toe.

In mijn woordenboek staat:

woe·ke·ren

  • woeker plegen; door woeker verwerven
  • het uiterste voordeel trekken van: woekeren met zijn talenten = die zo nuttig mogelijk besteden
  • als parasieten welig wassen: woekerende planten

Verklaringen 1 en 3 zijn negatief. En eigenlijk is nr. 2 ook niet erg positief in eerste instantie: uiterst voordeel trekken van iets of iemand. Denk aan woekerrentes… Hiervan uitgaand, is mijn antwoord op de vraag uiteraard NEE.

Het is dat deze term met het voorbeeld ‘woekeren met talenten’ nét iets anders klinkt…

Etymologisch gezien is woekeren een onschuldig woord: het betekent ‘groter worden’, wassen. De ongunstige betekenis kreeg woeker, doordat de christelijke moraal vroeger, evenals de islam thans, het geven en ontvangen van rente veroordeelde.

Enfin… Ergens voordeel uit trekken (betekenis 2) is op zich prima, al helemaal als het om jouw goede eigenschappen en talenten gaat. Mits je het maar niet doet ten koste van iets of iemand anders. Tot het uiterste gaan, hoeft ook niet altijd. Gewoon je talenten benutten, is al goed genoeg.

Maar let op! Doe dit alleen als het talenten zijn waar je zelf ook energie van krijgt. Er zijn zat mensen die superveel dingen heel goed kunnen, maar die van lang niet al die talenten energie krijgen.

Dus woekeren met je talenten? Doe dit alleen als je er blij van wordt. Niet omdat het moet. Dan loop je erop leeg, ook al gaat het je gemakkelijk af, en beland je in hard werken. Dan ervaar je uiteindelijk stress, bore-out en/of burn-out en zit je ziek thuis.

Wil jij leren hoe je je talenten inzet op een manier waar je energie van krijgt? Daar help ik je graag bij. Het kan op verschillende manieren. Mail naar hieke@devolle200.nl om een gratis gesprek aan te vragen, dan bespreken we wat je nodig hebt.

Voor deze serie gebruik ik met toestemming enkele ‘Levensvragen’-kaarten van Omdenken, zie www.omdenken.nl/winkel.

Insert Video

Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>