Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Van luchtkasteel tot zandkasteel – afl.2: Het nadeel van te veel ideeën en talenten hebben

Het lijkt een zegen als je veel ideeën en talenten hebt, maar dat is niet altijd zo. Kijk maar.

More...

Transcriptie

Een ondernemer zonder ideeën is als een zee zonder water. Ondernemen wordt aanzienlijk makkelijker als je veel ideeën hebt. Ben jij zo iemand? Gefeliciteerd!

Maaaarrrrr…. Er kleeft ook een nadeel aan.

Eén goed idee is een fijn vertrekpunt. Maar heb jij veel goede ideeën? Of in elk geval meerdere ideeën waar je heel graag wat mee wil, liefst allemaal tegelijk en ook nog liefst allemaal gisteren klaar? Dan kan je het jezelf heel lastig maken. Ik heb dat gedaan...

Toen ik in 2013 begon als ondernemer, richtte ik 3 bedrijven op: Computercursussen Rijnland, Wegwijzer in Muziek en Tekstbureau Ganzenveer 2.0. Ik kan veel, vind veel dingen leuk en kon niet kiezen.

Ik kreeg het Spaans benauwd als ik alleen al dácht aan kiezen. Aan al die leuke dingen die ik dan nooit meer zou kunnen doen… Dus koos ik NIET. Ik ontwikkelde meerdere diensten voor ieder bedrijf. Nou! Over Spaanse benauwdheid gesproken… Zie al die zaken maar eens te promoten en te verkopen. Niet bepaald een aanrader.

Lang verhaal kort: ik heb één bedrijf de nek omgedraaid, het andere in coma gebracht en het derde een paar keer als een fenix uit de as doen herrijzen, compleet getransformeerd. Ik bouw bijvoorbeeld geen websites meer.

Sinds de laatste transitie leg ik de nadruk op ondernemerscoaching: alles wat je moet weten en doen vóórdat je ’n site gaat bouwen. Dat technische werk doe ik niet meer.

Ik kan nu al mijn talenten kwijt. Een paar voorbeelden:

  • mijn creatieve denkkracht kan ik bijv. kwijt in ideeën voor de bedrijven van klanten, in mijn klanten leren omdenken & in mijn vlogs.
  • mijn muzikaliteit komt van pas in goed luisteren naar en observeren wat er op dat moment gebeurt; anticiperen op klanten. En gevoel voor ritme en tempo kan ik kwijt in vlogmontage.
  • oordeelloos naar mensen kijken en luisteren, en hun talenten benoemen die ze vaak zelf niet zien. Dat geeft ze vertrouwen en richting voor hun bedrijf.
  • kritische vragen stellen deed ik als kind al graag. Toen werd dat gezien als brutaal, nu krijg ik ervoor betaald.

En dingen zoals vertellen over klassieke muziek? Die doe ik nog steeds, maar niet meer als werk. Hoewel… er zijn plannen om met ’n andere ondernemer daar toch weer iets mee te gaan doen. Gewoon, omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat hoeft geen hoofdding te worden, maar het is wél leuk om mijn oude vak nieuw leven in te blazen.

Zo heb ik voor alle dingen waar ik graag iets mee wilde in 2013 wel een oplossing of vorm kunnen bedenken die goed past. Soms is het een dienst geworden, soms juist niet. En soms gebruik ik die kennis of kunde ‘via een achterdeur’ alsnog als het zo uitkomt, zoals improviseren. Bij klanten of in nieuwe samenwerkingen. Of gewoon als hobby bij theatersport.

Het duurde een aantal jaren, maar dan heb ik wel wat. Het kan echter een stuk sneller, als je het slim aanpakt. Met iemand die je daarbij helpt. Dan pluk je veel eerder vruchten.

Heb jij problemen met kiezen? Bijvoorbeeld welke talenten je in een dienst verwerkt en op welke manier - en welk talent je hobbymatig inzet? Keuzestress en focusproblemen? Ik kan je daarbij helpen – neem contact op! Stuur ’n mailtje naar hieke@devolle200.nl.

De volgende video gaat over hangende schouders en zelfvertrouwen. Of het gebrek daaraan.

Insert Video

Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>