Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Ik voel me schuldig als ik niks doe

Vroeger, toen ik nog jong was...

Grapje.

Nee, wat ik wilde zeggen, is: vroeger, toen ik nog in loondienst werkte en later in mijn eerste jaren als ondernemer, voelde ik me schuldig als ik niks deed. Als ik niet druk bezig was met wat dan ook. Als ik van de ene klus naar de andere haastte, probeerde alles tegelijk te doen, me opgejaagd voelde... Dan pas voelde ik me nuttig. Want ik was bergen werk aan het verzetten.

Als ik dan aan het niksen was... Dat kón ik helemaal niet. Ik ging als 'verse ondernemer' bij warm weer wel eens in de tuin lunchen en daarna 'n boek lezen, maar na 10 minuten trok ik het niet meer, hoezeer ik ook van lezen houd. Ik voelde me nutteloos, had het idee dat ik op hete kolen zat en spoedde me naar m'n computer, omdat er nog zo veel te doen was. Daar zat ik dan zwetend achter, midden in de zomer, i.p.v. lekker te genieten van het weer. Ik kan dat gewoon niet goed, stilzitten.

Herstel.

Ik kan heel goed stilzitten - ik noem mezelf niet voor niets zitsportkampioen - maar alleen als ik wat aan het doen ben. Lezen, werken, een muziekstuk instuderen...

Nu ik wat ouder en wijzer ben, heb ik heel wat bijgeleerd, ook op het gebied van niks doen. Eén van die lessen geef ik je graag mee. Check de video!


 • Jonet schreef:

  Gefeliciteerd met je verjaardag! En leuke winactie! Ik doe mee voor een vriendin die volgende week is uitgerekend.

  • Hieke schreef:

   Dank voor je reactie! Maar eh… ik ben 25 december jarig, met Kerst. En in dit vlog zit geen winactie, ik had sowieso nooit een winactie. Heb je wel op het juiste filmpje gereageerd? Zit je wel op de juiste website?! Ik organiseer binnenkort weer ’n nieuwe challenge over zacht werken (die ik idd n.a.v. m’n verjaardag onlangs ook deed). Dat laat ik je wel weten via ’n mailtje. Maar daaraan meedoen voor ’n ander gaat niet, want zacht werken is ’n heel persoonlijk iets…

   Hoe dan ook: ik wens je kennis een voorspoedige bevalling!

 • Lianneh schreef:

  Mooi onderwerp! Ik heb jarenlang keihard gewerkt, tot diep in de nacht. Omdat niks doen inderdaad verkeerd voelde. Ik dacht dat ik altijd nuttig bezig moest zijn. Klanten wisten dit ook van mij en het werd zelfs ook verwacht dat ik diep in de avond nog op mails reageerde, de telefoon opnam of een opdracht af zou maken. En dan liep ik enorm te stressen en genoot ik juist niet meer van dat waar ik normaal zo blij van werd; de avond. Ik heb het veranderd en deel mijn avond nu weer met rust in, drie keer raden wie daar het meeste aan moest wennen. 😉

  • Hieke schreef:

   Dank voor je reactie. Goed dat je dit zag en hebt aangepast! Hopelijk waren er geen al te erge ontwenningsverschijnselen… haha.

  • Lianneh schreef:

   Ja ik moest wel even wennen maar ik kreeg er zoveel energie van, dat het weinig moeite kostte om door te zetten. Tot op de dag van vandaag! 🙂

 • Let op!

  Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
  Ik snap het
  >