Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Zeg jij ‘u’ of ‘jij’?

Je profileren komt ook terug in hoe jij klanten en andere mensen aanspreekt. Daar gaat deze video over.

More...

Transcriptie

Ken ‘k je errrrrgens mee helpuh dan?!

Goedemiddag mevrouw, zou ik u wellicht ergens mee van dienst kunnen zijn?

Twee heel verschillende manieren om iemand aan te spreken.

Als kind leerde je dat je onbekenden aanspreekt met 'u'. Alleen leeftijdgenoten en jongere mensen mag je tutoyeren. En mensen die zelf aangeven dat je 'je' mag zeggen.

Anno 2017 zijn de omgangsvormen flink veranderd. Er zijn natuurlijk nog steeds veel mensen die hechten aan de etiquette van weleer, maar er zijn er misschien nog wel meer die het er zo nou niet mee nemen. Die je – of moet ik zeggen: u? - te pas en te onpas aanspreken met 'je'.

Ik was lang aanhanger van de u-regel. En in het offline leven zeg ik tegen oude mensen – categorie bejaard - ook altijd 'u'. Maar verder tutoyeer ik steevast. Vooral sinds ik ondernemer ben. Ik houd van informeel contact en gelijkwaardigheid. De aanspreekvorm 'je' is één van de manieren om die onderliggende boodschap mee te geven. Met behulp van show don't tell. Natuurlijk ga ik dan niet orrrrrdinairrrrr Laaids praten, de voorbeelden aan het begin waren 2 extremen. Maar je begrijpt wat ik wil zeggen.

Wat ik nog meer wil zeggen: wees jezelf én wees consistent. In alles wat je doet. Dat maakt jou en jouw stijl herkenbaar – je wordt een merk. En daarmee straal je dan weer betrouwbaarheid uit. Dus ga niet online in wollige, ambtelijke taal en met 'u' aan de slag, terwijl je offline een snelle, informele grapjas bent.

Wat doe jij? Spreek jij mensen aan met u of je? En ben je daarin consistent? Laat je reactie achter in de comments!

In deel 5 ontdek je waaróm jij 'u' of juist 'je' gebruikt én welke vorm voor jou het beste werkt. Uiteraard aan de hand van concrete acties.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>