Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

Formulier op mijn site: welke plugin moet ik kiezen?

icon_enveloppe_blauw_83x78Dat een formulier een must is, zal je niet verbazen. Het staat niet alleen professioneel, maar het zorgt er ook voor dat potentiële klanten met je in contact komen. En het bespaart je een hoop spam. Want zet je e-mailadres op je site, dan komen de zoekrobotjes (search bots) langs en krijg je allerlei berichten over plastic palmbomen en andere onzin.

Het liefst zou je je e-mailadres helemáál vervangen door een formulier, maar…

E-mailadres verplicht voor bedrijven

Wettelijk ben je als bedrijf verplicht om je mailadres wél te tonen. Dat kan je zó doen, dat de zoekbots je niet spammen. Maak bijv. een plaatje van je mailadres of noteer zoiets als ‘info [apenstaart] ganzenveer2punt0 [punt] nl’. Niet mooi, maar wel functioneel. Het kan ook helpen om geen adres te kiezen met ‘info’. Dat heb ik bijv. ook niet; ik gebruik ‘hieke’ voor de apenstaart of ‘at’.

Formulier is drempelverlagend

Verder zijn formulieren drempelverlagend. Stel, ik wil mijn mail alleen op 1 apparaat binnenhalen – mijn laptop. Daarop staat dus Outlook geïnstalleerd. Maar nu ben ik even aan het surfen op mijn tablet en wil ik jou als dienstverlener iets vragen. Ik wil je dan geen mail sturen, want ik heb bewust geen mailprogramma op die tablet geïnstalleerd. Irritant dus als ik alleen maar op een mailadres kan klikken dat me naar Outlook leidt. Een formulier is dan dé oplossing.

Dat is niet alleen prettig voor mij op het moment dat ik via mijn tablet met jou in contact wil komen, maar ook voor jou. Want heb je geen formulier, dan ga ik als bezoeker op zoek naar een ander die mijn vraag kan beantwoorden. Grote kans dat ik niet meer bij jouw bedrijf langs kom – gemiste kans voor jou dus.

Formulier maakt vraag uniform

Doordat je formulier bepaalde velden bevat waarvan minstens een aantal verplicht zijn (naam, e-mail/tel.nr. en opmerking), zorg je ervoor dat de mails die je binnenkrijgt er grofweg hetzelfde uitzien. Dat werkt overzichtelijk.

Voeg je een keuzeoptie toe om een vraag of klacht aan een bepaalde afdeling te sturen, dan helpt dat je automatisering ook nog eens.

Talloze plugins voor formulieren

Er zijn enorm veel WordPress-plugins voor formulieren, gratis en betaald, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Misschien ken je deze wel van naam:

  • Ninja Forms
  • GravityForms
  • Visual Form Builder (Pro)
  • Contact Forms 7
  • JetPack

Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Welke je ‘moet’ kiezen, hangt af van wat je wil. Als je alleen een naam, mailadres en vraag wil kunnen laten invullen, volstaat de meest simpele plugin.

Wil je ook integratie met bijv. MailChimp en PayPal of een interface met ‘drag & drop’, dan zijn de keuzes alweer anders. Laat staan als je de vormgeving helemaal wil kunnen aanpassen aan je wensen of als je wil dat de bezoeker uit een drop down list kan kiezen naar wie hij de mail stuurt.

En wat te denken van conditional logic waarin mensen alleen relevante vragen te zien krijgen, afhankelijk van hun antwoorden? Of de balans tussen ‘goed bruikbaar voor niet-programmeurs’ en de mogelijkheid om programmeurs nog wat te laten wijzigen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei functies.

Bekendste GRATIS plugins voor formulieren

Deze lijst is in willekeurige volgorde opgesteld.

Verreweg de meeste plugins werken (o.a.) met shortcodes, waarmee je met een simpele code je formulier op pagina’s, in berichten en in widgets kan plaatsen. En ook de meeste zijn waarschijnlijk inmiddels wel responsive = ze werken goed op smartphones, tablets, laptops én desktops. Is dat belangrijk voor je, check dat dan vooraf nog even.

Betaalde plugins of pro-versies van de gratis plugins verschillen sterk, alleen al in hoe vaak je betaalt. Sommige ontwikkelaars laten je jaarlijks betalen, andere eenmalig. Daarna betaal je dan bijv. optioneel alleen nog voor support.

Contact Form 7

Contact_Form_7_header

Met meer dan 21,3 miljoen (!) downloads op 08-11-2014 kan je gerust zeggen dat deze plugin populair is. Het voordeel is dat zulke plugins goede support hebben en vaak goed geïntegreerd zijn met andere populaire plugins, zoals ticketsystemen, betaalsystemen of mailprogramma’s zoals MailChimp. Dat is dus ook het geval met Contact Form 7.

Contact Form 7 is gebruiksvriendelijk en biedt veel opties, zoals keuzevakjes, bestanden uploaden, quizzes enz. Ook zitten er antispamfuncties bij zoals CAPTCHA en ’n Akismet-spafmfilter.

Je kan meerdere formulieren in je berichten, pagina’s en widgets zetten.

Contact_Form_7

» Contact Form 7

Ninja Forms

Ninja_Forms_header

Deze plugin gebruik ik zelf. Ik ben er erg blij mee, het enige nadeel vind ik dat de velden ver uit elkaar staan. Daardoor nemen de formulieren meer ruimte in dan nodig – en ik vind ze daardoor ook iets minder mooi.

Maar… if it ain’t broken, don’t fix it!

Met Ninja Forms kan je velden van het overzicht links naar je formulier rechts ‘slepen’ – d.w.z. je klikt erop en dat veld komt onder aan je lijst met velden rechts te staan. Daarna kan je ze verslepen om de volgorde aan te passen.

Je kan ook hier van alles maken: drop down lists, keuzerondjes of juist keuzvakjes. En je kunt natuurlijk aangeven wat voor veld iets is. Geef je bijv. aan dat een bepaald veld een mailadres is én dat het verplicht is, dan checkt Ninja Forms automatisch of het formulier wel juist is ingevuld.

Per item/veld zijn er wel erg veel opties, dus als een échte beginner bent en iets heel simpels wil, is dit misschien niet geschikt voor je. Maar handig aan al die opties vind ik juist dat je o.a. kan kiezen of je de naam van het veld (label) erboven of ernaast wil (label position).

Ninja_Forms_field_settings

Verder kan je zelf bepalen wat er op het scherm verschijnt als de mail verstuurd is of juist als het is mislukt en wat er in de mails aan de inzender staat en wat je zelf te lezen krijgt (bevestigingsmail en ‘gewone’ mail aan jezelf). Ook de opmaak kan je zelf bepalen inclusief plaatje/logo in de ‘handtekening’.

Spam kan je voorkomen door een vraag te stellen die op een bepaalde manier beantwoord moet worden.

Verder kan je formulieren kopiëren en bewerken – dat scheelt een hoop tijd. En je kan formulieren en velden importeren, exporteren en de velden in andere formulieren hergebruiken.

De add-ons zijn nogal duur, dus als je erover denkt om met PayPal, e-mailmarketing en bestanden uploaden te werken, is dit niet jouw plugin.

Ninja_Forms_basic_settings

» Ninja Forms

Fast Secure Contact Form

Fast_Secure_Contact_Form_header

Deze plugin blokkeert automatisch spam van bekende spammers. Je kunt een backup maken en terugzetten én formulieren kunnen naar verschillende mailadressen worden verstuurd.

Je kunt de styling aanpassen, evenals labels, foutmeldingen, bevestigingsmails enz.

Fast_Secure_Contact_Form_voorbeeld

Fast_Secure_Contact_Form_voorbeeld_settings

» Fast Secure Contact Form

Visual Form Builder

Visual_Form_Builder_header

Deze heeft een gratis en betaalde versie. Met de gratis versie kan je je velden slepen naar waar je ze hebben wil (drag & drop). De ingezonden formulieren vind je terug in je WordPress-dashboard en van daaruit kan je ze exporteren als csv-bestand. Je kan de bevestigingsberichten aanpassen, en bij de plugin zit een CAPTCHA-systeem om spam te voorkomen.

Verder kan je formulieren kopiëren (scheelt veel tijd) en de styling via CSS aanpassen. Berichten kan je naar verschillende mailadressen laten sturen en je kan een kopie naar de afzender/indiener sturen. O ja, en het is mogelijk om bestanden te uploaden via je formulieren.

Visual_Form_Builder_settings

» Visual Form Builder

Contact Form

Contact_Form_vCita_header

Gemaakt door vCita, een bedrijf dat ook plugins maakt waarmee klanten via je website afspraken kunnen inplannen. Je kan 3 soorten formulieren op je site zetten:

  1. Active Engage: een link naar je contactgegevens rechts onder op je site. Als je hierop klikt, krijg je een pop-up met contactformulier of een bericht aan je websitebezoeker.
  2. Een standaardcontactformulier.
  3. Een contactformulier in je sidebar.

Je kunt de lay-out helemaal naar wens aanpassen, je kan pro-actief contact zoeken met bezoekers en je kan hen via je site een afspraak laten inplannen.

Contact_Form_vCita_voorbeeld

» Contact Form van vCita

Formidable Forms

Formidable_header

Ook de formulieren die je hiermee maakt, zijn helemaal naar je eigen zin aan te passen. Je kan bijv. e-mailenquêtes maken en kiezen of je de stijl van je site wil overnemen.

Verder ook hier drag & drop en de mogelijkheid om alle inzendingen in je database op te slaan, zodat je dat later nog kan gebruiken voor bijv. rapportages.

Met de pro-versie kan je o.a. je formulieren integreren met PayPal en MailChimp.

Formidable

» Formidable

FormCrafts Form Builder

FormCrafts_Form_Builder_header

Simpel en intuïtief – en ‘natuurlijk’ met een drag & drop interface. De plugin slaat automatisch je wijzigingen op, ondersteunt 3 verschillende posities (pop-up, fly in en ‘gewoon’ (sticky)), geeft statistieken en veel opties voor de lay-out. Je kan de formulieren helemaal zelf maken of je kiest één van de templates.

De mensen die je formulier invullen, kunnen meerdere bestanden uploaden en je product of dienst waarderen met bijv. sterren of smileys. Verder werkt deze plugin samen met Google Analytics, Google Fonts en MailChimp.

FormCrafts_Form_Builder_drag-and-drop

» FormCrafts

Caldera Forms

Caldera_Forms_header

Responsive, drag & drop en zelfs Bootstrap (daarover misschien later meer in een ander blog). Je kan formulieren maken die uit meerdere pagina’s bestaan en bestanden uploaden via het formulier.

Caldera_Forms_voorbeeld

» Caldera Forms

Cognito Forms

Deze plugin is nog behoorlijk nieuw dus er is nog weinig bekend over hoe goed hij werkt, maar hij ziet er wel goed uit. Een aantal standaardfuncties zit er natuurlijk in en verder uitgebreide customization, betalingsbewijzen, makkelijk geld innen zonder maandelijks kosten en bijv. slimme CAPTCHA’S.

Cognito_Forms

» Cognito Forms

Plugins vergelijken

Thomas Höfter (geen fijne naam in het Nederlands…) heeft op Wpscoop.com een vergelijking gezet van de bekendste plugins. Je kunt zowel in een tabel kijken als aanvinken wat jij per se in een formulier wil hebben. Je krijgt dan een lijst met betaalde en gratis plugins die het beste bij jouw wensen passen. Hoe goed hij nieuwe plugins bijhoudt weet ik niet, maar er zitten er wel behoorlijk wat in zijn tool.

» Ga naar Wpscoop.com

Welke plugin voor je contactformulier gebruik jij of wil je gaan gebruiken? En waarom? Of ontbreekt er één die jij juist super vindt? Laat het weten in het commentaarveld hieronder! Wie weet kunnen we elkaar helpen.

PS. Deel dit artikel met je netwerk, zodat ook je vrienden en kennissen profiteren van deze gratis tips. Klik op één van de socialmediaknoppen om dit artikel te delen.

PPS. Heb je wat gehad aan dit artikel? En wil je vaker nuttige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Elke 2 weken gratis tips en soms een aanbieding alleen voor abonnees. Je kan je altijd weer uitschrijven – ik wil je immers niet spammen.

Geen velden gevonden.

Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>