Cookies & privacy
Deze website gebruikt cookies, omdat sommige functies anders niet werken. Deze cookies slaan geen persoonsgegevens op. Lees hier de Privacy Policy voor meer informatie.
Ik snap het

30 must have WordPress-plugins

WordPress-plugins maken je site nóg beter en professioneler, en vaak ook handiger. Met een aantal ervan kan je flink wat tijd besparen. Hieronder geef ik je maar liefst 30 (!) tips. De meeste plugins in deze lijst zijn gratis en zo niet, dan staat het erbij. Doe je voordeel met deze 30 must have WordPress-plugins!

De lijst is opgesteld in willekeurige volgorde.

Plugins verouderen snel en worden lang niet altijd bijgewerkt. Soms haalt een maker zijn plugin uit de running en soms zijn er nieuwe plugins die een functie handiger en/of beter uitvoeren. Daarom heb ik dit artikel van 23 juni 2014 aangepast d.d. 5 maart 2016.

1. Contextual Related Posts
.Wil je related content op je site plaatsen, dan is dit dé plugin. Hij maakt automatisch links naar gerelateerde artikelen op basis van woorden in de titel en de inhoud.

2. Thrive Content Builder
Dit is een betaalde plugin, waarmee je snel hele mooie en converterende pagina’s kan maken. (Na installatie heet hij ineens Thrive Editor, overigens.)

Zie bijv. mijn homepage, verkooppagina voor een nieuwe website en testimonialpagina. Denk aan mooie knoppen, inschijfvelden voor je weggever en garantiestickers. En dus testimonials, niet te vergeten.

3. MaxButtons
Met deze plugin maak je mooie knoppen met schaduw en kleurovergangen voor een 3D-effect. Zo worden je calls to action een stuk mooier én professioneler. Deze plugin heeft ook een PRO-versie.

Wie Thrive Content Builder gebruikt, heeft deze plugin niet nodig.

4. WP Maintenence of Maintenance
2 verschillende plugins die hetzelfde doen: je site afschermen voor bezoekers en zoekmachines, als je ‘m aan het (om)bouwen bent. Je zet als het ware een nieuwe homepage tijdelijk voor je site, waarop je een melding zoals ‘under construction’ instelt. De tekst kan je zelf instellen, je kan de kleuren instellen van tekst en achtergrond en je kan meestal je logo plaatsen.

5. PDF Embedder
De naam zegt het al: hiermee kun je pdf’s op je site zetten, zodat men ze meteen kan doorbladeren. Geen gedoe meer met plaatjes van je pdf maken, plaatje en pdf in je mediabieb zetten, het plaatje invoegen en laten linken naar de pdf die in een nieuw scherm opent.

Het maakt je online leven sneller en makkelijker. En omdat je site niet meer 2 versies van je bestand bevat maar alleen nog de pdf, is je bieb leger. Dat maakt je website weer sneller. Google loves snelle sites, dus… win-win-win-win.

6. WPML (betaald)
Wie zijn site in meerdere talen beschikbaar wil stellen, koopt WPML. Deze plugin maakt vlaggetjes voor de andere talen (als je dat wil; dat kan je instellen) en laat je heel gemakkelijk de pagina’s en blogs vertalen. Dat moet je nog wel zelf doen, maar de plugin maakt deze taak heel overzichtelijk.

7. YITH Custom Login
Deze plugin is voor site waarop mensen moeten kunnen inloggen, bijvoorbeeld een sportclub waarbij mensen materiaal of een ruimte moeten kunnen reserveren of afgeschermde informatie moeten kunnen inzien. Je maakt eenvoudig een eigen – customized – inlogpagina met logo en andere huisstijlelementen.

8. Black Studio TinyMCE Widget
Deze plugin genereert WYSIWYG-widgets die ook nog eens WPML ondersteunen (zie boven). WYSIWYG = what you see is what you get.

NB: na installatie heet het opeens ‘Visual editor’. Dat moet je wel even weten, anders vind je ’t niet meer terug in je dashboard.

9. Widget Icon
Dit voegt icoontjes toe aan je widget, zoals de Black Studio TinyMCE Widget (zie boven). Je kan ‘m bijv. naast je header zetten. Er zijn 2 stijlen, je kunt dus zelfs nog kiezen. De lijst met iconen is vrij lang.

Een voorbeeld is onderstaande megafoon:

Plugin_Widget_icon_voorbeeld

 

 

 

 

 

10. CatchIDs
CatchIDs toont de id-nummers van je posts, pagina’s, labels, categorieën etc. Handig voor plugins die met id’s werken – vaak in shortcodes.

11. WordPress Access Control
Maak pagina’s toegankelijk voor ‘members only’ en ken rollen toe. Je kunt dan per pagina per rol bepalen wie toegang krijgt. Natuurlijk moet je dan wel iedereen die een toegangscode heeft een bepaalde rol toekennen.

12. Category Post List Widget
Koppel een categorie aan pagina. Dit kan ook via Weergave > Menu, maar in sommige thema’s geeft dat een lelijk resultaat. Hier ga ik een volgende keer verder op in.

13. Cookie Warning
Als je cookies gebruikt, ben je wettelijk verplicht dit te melden aan je sitebezoeker. Met deze plugin maak je zo’n melding.

14. jQuery Smooth Scroll
Je kent dat wel: van die pagina’s waarop je moet scrollen en dan het menu van de site uit het oog verliest. Dat is vaak onvermijdelijk, vooral op kleinere schermen zoals smartphones op tablets. Deze plugin voegt rechtsonder aan elke pagina en post een smooth scrollknop toe zodra dat nodig is.

15. Enable Media Replace
Stel, je hebt een pdf in de mediabibliotheek van je WordPress-site gezet, maar na een tijdje moet je die vervangen. Je wil dezelfde naam houden, zodat alle links op je site blijven werken en je niet al die links hoeft op te snorren en te repareren. Dan komt Enable Media Replace heel goed van pas. Je upload een file op de plek van de oude. Je hoeft nooit meer files te verwijderen en namen aan te passen.

16. Find and replace
Deze plugin is uit de roulatie gehaald, maar er zijn verschillende goede alternatieven. Zoek bij Plugins > Nieuwe plugins > op replace url en kies wat je nodig hebt.

17. Page Builder
Page Builder laat je pagina’s eenvoudig indelen in kolommen. Je voegt gemakkelijk widgets toe aan een veld op je pagina en je kunt alles makkelijk verslepen, bijv. widgets naar andere regels slepen of de kolombreedten aanpassen.

Dit heb je niet nodig als je Thrive Content Builder gebruikt.

18. Toggle The Title
Verbergt de titel van je pagina als je dat wil. Stel dit in per pagina of voor alle pagina’s tegelijk.

19. Ninja Forms
Met Ninja Forms maak je prachtige formulieren, waar je een antispamcode aan kan toevoegen.

20. Visual Form Builder Pro
Dit is een betaalde plugin waar je add-ons aan kan toevoegen, zoals Display Entries. Hiermee kan je meerdere ontvangers aanmaken en je bezoeker laten aanvinken wie het formulier moet ontvangen.

21. Use Any Font
De naam zegt het al: kies een ander lettertype voor je site met deze plugin.

22. Limit Login Attempts
Beveilig je site en stel het aantal inlogpogingen in en wat er daarna gebeurt: het aantal uren dat iemand moet wachten voor hij weer kan inloggen.

23. Page-list
Hiermee kan je bijv. een sitemap of een overzicht van subpagina’s mooi weergeven met een simpele shortcode.

24. Zopim Widget
Chat met je bezoekers en verhoog de conversie. (Laat dat wel door iemand anders doen, anders houd jij geen tijd over om je klantopdrachten uit te voeren.)

25. Duplicate Post
Hiermee maak je alles kopieerbaar, niet alleen berichten (posts) zoals de naam suggereert. Dus ook pagina’s, kalenderitems en testimonials. Kortom: zo’n beetje alles wat je kan bedenken en wat je met andere plugins maakt, kloon je eenvoudigweg met deze plugin om het vervolgens alleen nog een beetje te hoeven aanpassen. Overigens vind je deze plugin na installatie terug als ‘Dupliceren’ onder ‘Instellingen’.

26. Yoast SEO
WordPress gebruiken en goede teksten schrijven is een goede start, maar vindbaar worden in Google (SEO) kan je natuurlijk altijd nog een handje helpen. Doe dat met deze plugin; je krijgt nuttige tips over wat goed is en wat nog niet.

27. WP Edit
Breid je editor uit met vele knoppen. Je kiest zelf welke knoppen je toevoegt aan je werkbalk en in welke volgorde. Hiermee kan je o.a. tabellen invoegen op je WordPress-site en teksten markeren/highlighten.

Lees mijn blog over teksten highlighten met WP Edit.

28. Breadcrumb NavXT
Een goed menu, een zoekveld en een sitemap zijn een must voor elke site. Maar wie zijn bezoeker nog meer wil helpen en een betere ervaring wil bieden, gebruikt broodkruimels.

29. Visual Composer
Betaalde plugin waarmee je aan de voorkant je pagina kan wijzigen. Je hoeft dus niet meer naar het dashboard.

Wederom: wie Thrive Content Builder gebruikt, heeft dit niet nodig.

30. Thrive Leads
Betaalde plugin waarmee je snel mooie pop-ups kan maken om je weggever of iets anders onder de aandacht te brengen. Voor elk doel zijn er vele verschillende soorten pop-ups met per soort weer talloze templates om uit te kiezen. En alles is te customizen.

Conclusie

Er zijn vele, vele nuttige plugins, die je aan je thema kan toevoegen. Dit is is een lijst met dingen die iedereen kan gebruiken, maar afhankelijk van jouw wensen kan je dit nog verder uitbreiden.

Ik heb het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over plugins voor fotogalerijen, Google Analytics en e-zines zoals MailChimp.

Kijk wat jouw thema al biedt en of er een all-in-oplossing is als Thrive Themes. Dan is de kans op botsingen met WordPress- en pluginupdates minimaal. En de succesfactor des te groter, want functies van 1 bouwer werken altijd goed samen.


Heb jij tips voor plugins die je móet hebben? Laat het weten in het commentaarveld hieronder!

PS. Deel dit artikel met je netwerk, zodat ook je vrienden en kennissen profiteren van deze gratis tips. Klik op één van de socialmediaknoppen om dit artikel te delen.


Let op!

Als je je apparaat in landscape-modus houdt (horizontaal), zie je meer!
Ik snap het
>